Gospođo predsjednice,

odlučili smo vam se - kao aktivisti (građani) zabrinuti za dobrobit i ugled zemlje - obratiti javno sa jednim, jedinim, zahtjevom: da u interesu građana RH odstupite, podnesete ostavku na funkciju koju obavljate.

Svojim djelovanjem nanijeli ste/nanosite nemjerljivu štetu zemlji. Ne ulazimo u to da li niste dorasli funkciji ili svjesno kršite ustav i zakone.

No da se držimo činjenica:

Predsjednik RH Ustavom je obvezan svoju dužnost obavljati nestranački i nepristrano što ste vi prekršili na samom početku mandata kada ste darovali 1.17 miliona kuna - novac koji ste dobili za predsjedničku kampanju iz državnog proračuna - stranci HDZ kako biste izbjegli plaćanje poreza i PDV-a! Time ste: a) oštetili državni proračun b) jasno se opredijelili stranački! Da ste vi i stranka isto, pokazalo se i time što ste vi određivali kome će donacije od tog novca ići što je i utvrdilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jednoglasnom odlukom.

Prekršili ste Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Konkretno članak 3 spomenutog zakona koji decidirano kaže da dužnosnik ne smije primiti dar vrijednosti veće od 500,00 kuna. Darom se u smislu ovog zakona smatra novac, stvari, prava i usluge dane bez naknade. Proslava vašeg rođendana u organizaciji i o trošku Zdravka Mamića - čovjeka kojeg se sumnjiči da je malverzacijama preko isplata na osnovi fiktivnih pravnih poslova izvukao preko 80 milijuna kuna?! - daleko premašuje dopušten iznos!

Ukoliko činjenice da ste kršili Ustav i zakone nije dovoljan razlog za ostavku osvrnimo se i na (ne)moralnu komponentu. Vaša prijateljevanja s moralno dvojbenim likovima šalje vrlo ružnu poruku javnosti i sliku naše zemlje prema zemljama u okruženju i svijetu. Dok riječima pozivate na suživot, protiv podijeljenosti i kunete se u jednakost svih građana djelima govorite upravo suprotno. Kao primjer navest ćemo promotora ultranacionalističkog (ustaškog) svjetonazora, ujedno i osuđenog dilera i uživaoca droge, Velimira Bujanca. To jasno govori koji je vama svjetonazor prihvatljiv i poželjan u društvu, te da ste vi jedan od generatora stvaranja podijeljenosti u društvu!

U ime napretka i boljitka zemlje smatramo da bi vaša ostavka bila jedan veliki korak naprijed.

U ime Udruge slobodarskih aktivista

Dopredsjednica