Isti datum - 1. svibnja, a različite godine kroz tri stoljeća u Slavonskom Brodu. Podatke preuzimamo iz knjige  Stribora Uzelca Schwebdemanna BILO JEDNOM U BRODU.


1894. godine brodski radnici su pokušali organizirati  proslavu 1. svibnja. Događaj opisuje Posavska Hrvatska br. 17 od 5. svibnja 1894. godine: Nekolicina ovdašnjih radnika bila je upriličila za nedjelju 29. travnja o. g. skupštinu, u dvorani Cviića vrta, da na Spasovo upriliče majales kod sv. Petke. I doista bilo se sabralo 70 radnika, ali dojde ovdašnja redarstvena oblast, te zabrani održavanje bilo kakve skupštine...“

1896. godine brodski radnici nisu smjeli javno slaviti 1. svibnja, ali su ato uputili tlegram radnicima Zagreba, koji su izborili to pravo. U telegramu je stajalo: „Mi s osobitim ushićenjem, pristajemo uz vas, braćo. Živjeli!“

1906. godine održana je u Brodu n/S prva javna proslava Međunarodnog praznika rada.

1927. godine puštena je u Brodu n/S u rad električna centrala koja je strujom opskrbljivala domaćinstva i ustanove grada. 1. svibnja zasjalo je prvo električno svjetlo u domovima Brođana.

1948. godine osnovana je Gradska knjižnica u zgradi koja se nalazila ispred Hrvatskog doma u Mesićevoj ulici br. 13.

1949. godine u čast proslave 1. svibnja na Trgu maršala Tita organizirana je izložba privrednih dostignuća, a KUD „Jedinstvo“ priredio je prvu poslijeratnu izložbu slika brodskih amatera i likovnih stvaralaca.

1992. godine Brod je prvi put napadnut u 9,52, a drugi u 16,20 sati. Palo je više od 60 granata. Dvije osobe su poginule, a četiri ranjene. Prihvaćeno je 60 izbjeglica.


Narednih godina Međunarodni praznik rada1. svibnja, obilježavan je u Brodu uz ritualni radnički grah i sindikalne žalopojke o smanjivanju radničkih prava. Tako će biti i ove 2012. godine!