Sa velikim brojem nezaposlenih, koji teško dolaze i do razgovora za posao, kada se konačno nađete ispred potencijalnog poslodavca, ne želite umanjiti svoje šanse nekim neprimjerenim komentarom.Konkurencija na tržištu rada nikada nije bila jača, tako da je izazov dospjeti i do razgovora za posao. Kada vam se konačno ukaže takva prilika, morate voditi računa o onome što govorite, kako je ne biste upropastili nekim nepromišljenim komentarom.

 

Nažalost, nekim ljudima koji su u potrazi za poslom jezik je još uvijek brži od pameti. Corinne Mills, direktorka firme Personal Career Management, prisjeća se mnoštva primjera kada je kandidat za posao rekao pogrešnu stvar. "Sjećam se kada je jedan čovjek na pitanje zašto želi taj posao odgovorio “zato što moja mama misli da je to dobra ideja," kaže ona.
Dodaje da su neki kandidati na isto pitanje odgovarali "da mogu plaćati račune dok tražim posao koji stvarno želim ", a uobičajen odgovor na pitanje šta vole da rade u slobodno vrijeme je “da idem u pab”.

 

Richard Nott, urednik portala CWJobs.co.uk, kaže da kandidati treba da izbjegavaju da diskutuju o religiji i politici. "Poslodavci volje ljude koji sa puno entuzijazma govore o svojim interesovanjima jer im to pomaže da ih bolje upoznaju. Ali mi savjetujemo da ne iznosite svoje stavove o ove dvije teme ako ne znate da li poslodavac dijeli vaše mišljenje."

 

Zamolili smo Nott, Mills i Nik Pratap iz Hays Senior Finance za listu od 10 stvari koje ne smijete reći na razgovoru za posao:

 

1. "Izvinjavam se što kasnim." Ne treba posebno napominjati da je tačnost obavezna. Vaš poslodavac ne želi da kasnite na posao 20 minuta svakog jutra.

 

2. "Kakva je politika kompanije što se tiče godišnjih odmora i bolovanja?" Nećete ostaviti dobar utisak ako, i prije nego što ste dobili posao, planirate odsustvovati s posla.

 

3. "Samo da se javim na telefon." Mills kaže da veliki broj kandidata smatra da je u redu ako se jave na telefon ili pošalju poruku za vrijeme intervjua. Nije.

 

4. Na pitanje, "Gdje vidite sebe za pet godina?" nikada nemojte odgovoriti, "Na vašem mjestu." Koliko god da je vaš odgovor iskren, Nott kaže da kandidati u  odgovoru treba da navedu iskustvo koje bi voljeli da steknu i nivo odgovornosti koji bi voljeli da imaju, a ne da prijete poslodavcu da će preuzeti njegov posao."

 

5. "Moj prethodni poslodavac je bio kreten." Bez obzira koliko vam je bilo loše na prethodnom poslu, “govoriti ružno o prethodnom poslodavcu ne samo da nije profesionalno, već govori i o vašem karakteru," kaže Pratap. Vaš novi poslodavac će kontaktirati vašeg bivšeg šefa radi preporuke nakon intervjua, tako da nije mudro stvarati neprijatelje u bivšoj firmi.

 

6. "Vi proizvodite eksere? Ja sam mislio da vi proizvodite namještaj." Prije razgovora treba saznati što više o firmi i o poslu za koji ste se prijavili. "Kazati da ste pogledali njihov sajt je samo za nijansu bolje – poslodavci očekuju da pokažete mnogo više interesovanja," objašnjava Mills.

 

7. "U p.m.!" Nikada nemojte psovati na razgovoru za posao. To se može desiti, naročito ako je vaš poslodavac i sam sklon psovkama, ali ne dajte da on uspostavi standarde razgovora i ostanite profesionalni u svakom trenutku.

 

8. "Bio sam jako dobar u sortiranju PEB-a i upotrebi ARC-a." Nemoje koristiti industrijski žargon prethodne kompanije ili pretpostaviti da vaš potencijalni poslodavac zna išta o vašem iskustvu, savjetuje Pratap. Umjesto toga, govorite jasno o svojim vještinama i iskustvu, kako biste izbjegli zabunu i nesporazume.

 

9. "Da li stvarno moram nositi tu uniformu?" Bilo kakvu kritiku na račun firme,  poslodavac će primiti kao šamar u lice.

 

10. Kada vas pitaju, "Šta očekujete da će vam se najviše svidjeti na radnom mjestu?" nikada nemojte odgovoriti nešto od sljedećeg: topli obrok, plata, pauza za ručak, kolege ili godišnji odmor, kaže Nott.

 

Prevod BUKA.

 

Preuzeto s portala: www.6yka.com