Stogodišnjica obilježavanja Prvog svjetskog rata u svim se zemljama Europe obilježava snažnim umjetničkim, kulturološkim, znanstvenim, komemorativnim, edukativnim i kulturno- turističkim programima.

Pula i Istra, prve u Hrvatskoj  priključuju se europskom obilježavanju početka Velikog rata jedinstvenim projektom koji sažima više od dvadeset  pet programa objedinjenih  nazivom "1914. – PUNA JE PULA / POLA GREMITA".

Projekt Puna je Pula inicirali su Istarska županija i Grad Pula te utemeljili Odbor za obilježavanje 1914. u sastavu: Vladimir Torbica (predsjednik Odbora), Jasmina Kamber, Gracijano Kešac, Andrej Bader, Maurizio Levak, Tijana Barbić-Domazet i Magdalena Vodopija. Odbor je vrednovao  i odabrao predložene programe prije svega prema kriterijima visoke kulturalne, umjetničke, znanstvene i obrazovne razine.

Autor naziva projekta i zaštitnog znaka poznati je pulski dizajner Mauricio Ferlin. Autorski tim Sa(n)jam knjige u Istri izvršno oblikuje program "1914. – PUNA JE PULA" i brine o njegovoj promociji.

O NAZIVU PROJEKTA

"Aj puna je Pula, aj puna je Pula /Ma mladih marinera...“. Početak ove narodne pjesme povezan je i s nenadmašnom knjigom o Puli: "Puna je Pula" velikoga istarskog intelektualca, znanstvenika i pjesnika Mije Mirkovića – Mate Balote. Zato nam se i naziv 1914. – PUNA JE PULA učinio najprimjerenijim i najprikladnijim za ocrtavanje i objedinjavanje Programa obilježavanja početka Velikog rata u Puli i Istri.

O PROGRAMU

Pula i Istra neće "komemorativno" obilježavati 1914., neće se baviti samo hladnim povijesnim činjenicama, brojkama i imenima, strahotama Velikog rata. Namjera je ovoga programa progovoriti današnjim, intermedijalnim jezikom o događajima prije sto godina, reinterpretirati poneka zbivanja iz 1914. suvremenim, kreativnim i umjetničkim izričajem.  Godina 1914. Referentna je točka, polazište za osmišljavanje drugačijega grada. Rat i ratna stradanja u ovom programu iskazuju se ambivalentno, poput same Pule, u svojoj suprotnosti – dubokom antiratnom porukom i povezivanjem prilika, ili točnije neprilika, u Europi 1914. i 2014. godine.

Po prvi put jedan je projekt u Puli i Istri okupio  dvadeset organizatora programa (muzeja, galerija, udruga u kulturi, kazališta, knjižnica...) koji su kreirali više od dvadeset i pet programa s jedinstvenom temom obilježavanja Prvog svjetskog rata.

Program je sastavljen od niza izložbi, književnih događanja, znanstvenih skupova, edukativnih programa, umjetničkih instalacija, instalacija u prostoru, filmskih projekcija i kazališnih predstava, a odvijat će se od travnja 2014. do konca 2018. godine.

IZLOŽBE

Potonuće parobroda Baron Gautsch jedan je od najtragičnijih brodoloma civilne flote na Jadranu, a poginuli putnici s Barona Gautscha smatraju se prvim civilnim žrtvama Prvog svjetskog rata.  Mjesec kolovoz bit će obilježen jednim od središnjih programa, pričom o parobrodu Baron Gautsch  koja je temelj  izložbe Pomorskog i povijesnog muzeja Istre i projekta Udruge ronilačkih centara Altum Mare.

Pulski umjetnici Igor Zirojević (izložba fotografija: 1914. GRAD TVRĐAVA), Mauricio Ferlin (umjetnička instalacija: ZATVORENO MORE / CLIMB EVERY MAUNTAIN), Robert Pauletta i Bojan Šumonja (izložba: 1914.) i Hassan Abdelghani (multimedijalna izložba: 1914. – FROM DISTANCE), godinu su početka Prvoga svjetskog rata postavili kao kreativni predložak koji svojim umjetničkim intervencijama transponiraju u univerzalnu priču o Puli, globalnim ratnim stradanjima, u pitanja stalnih dolazaka i odlazaka, nestajanja i nastajanja svjetova, rušenja staroga i stvaranja novog.

Izložbe  Barkenlager Gmünd (Općina Medulin) i Pula i Veliki rat  (Gradska knjižnica i čitaonica) povezane su tužnom pričom o istarskim evakuircima.

Izložbe posvećene 1914. i Velikom ratu događat će se i nakon 2014., sve do stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata 2018. godine. Očekuju nas zanimljive i značajne izložbe Pomorskog i povijesnog muzeja Istre (K.U.K. Kriegsmarine,  2016. i Nakon četiri godine 2018. godine), svojevrsni hommage vojnoj sili Carstva, njezinoj slavnoj mornarici i Puli - najvećoj austrougarskoj ratnoj  luci. Sam početak 2016. bit će obilježen izložbom  Sveučilišne knjižnice (Pula i južna Istra u Prvom svjetskom ratu) koja će govoriti o obrambenom području ratne luke Pula 1915.-1918. na fotografijama iz foto-albuma austrougarskog časnika Richarda Schustera "Pola im Krieg" (Pula u ratu).

ZNANSTVENI SKUPOVI

U organizaciji Istarskog povijesnog društva održat će se okrugli stol na temu Iz «bezbrižnog ljeta» u Veliki rat: Europa i Istra 1914. i veliki međunarodni znanstveni skup U sjeni Velikog rata: odraz ratnih zbivanja na život istarskog civilnog stanovništva. U suradnji s Humanističkim  društvom  Histria iz Kopra organiziraju, također, međunarodni znanstveni skup pod nazivom Veliki rat u Istri: glad, bolesti, smrt, koji će se održati u Taru. Općina Medulin, uz već spomenutu istoimenu izložbu fotografija, organizira i znanstveni skup Barakenlager Gmünd  u Medulinu.

KNJIŽEVNI PROGRAMI, KAZALIŠTE

Književni programi vezani su uz 20. Sa(n)jam knjige u Istri (4. do 14. 12. 2014.) koji će biti potpuno posvećen temi 1914. U Pulu će dovesti najveća imena srednjoevropske književnosti koji za temu svojih djela imaju Prvi svjetski rat. Očekuje se više od 30 inozemnih pisaca iz Mađarske, Austrije, Francuske, Njemačke, Češke... Također, Sajam će okupiti poznate domaće i svjetske povjesničare, kulturologe i sociologe koji će na okruglim stolovima progovoriti o 1914. i njenim odsjajima sto godina kasnije.

U lipnju 2014. će Sajam na pulskoj rivi postaviti instalaciju u prostoru – znak projekta i kreirati Promenadu citata (autor: Mauricio Ferlin).

Istarsko narodno Kazalište – Gradsko kazalište Pula postavit će dramu Blak, autora Milana Rakovca (tekst), Ines Pletikos (režija) i Jasne Žmak (dramaturgija), koja spaja cijelo 20. stoljeće sudbinom svojih protagonista – ratnika i žrtava rata.

EDUKATIVNI  PROGRAMI

Tradicionalni istarski zavičajni kviz za osnovne i srednje škole - Krasna Zemljo – Meraviglioso Paese ove će godine za temu imati Prvi svjetski rat u Istri, Gradska knjižnica i čitaonica Pula održavat će radionice za učenike na temu Evakuirci, Festival dječje knjige Monte Librić u ljetnim radionicama za djecu Pustolovno ljeto s Monte Librićem: putovanje austrougarskom Pulom tematski će se baviti Pulom u vrijeme Austro-Ugarske, a predstavit će i Interaktivnu slikovnicu: Pula prije 1914. autora Manuela Šumberca i Vibora Juhasa. Adriatic Animation i Metamedij organizirat će radionicu stvaranja video igara War Game – I World War in Pula, a Udruga K.u.K. Pula zajedno s Udrugom Viribus Unitis i Udrugom Turtian održavat će edukativno, kulturno – turistički program Obilježavanje stogodišnjice Prvog Svjetskog rata (1914-1918).

KOMEMORATIVNI PROGRAMI

Općina Medulin priprema u svibnju u gradu Gmündu komemorativni program Barakenlager Gmünd – postavljanje spomen ploče i komemoracija žrtvama te na taj način na dostojanstveni način obilježiti stradanja svojih sumještana u logoru Gmünd i stotu godišnjicu Velikog rata, a zajedno s Općinom Ližnjan na Libori (između Medulina i Ližnjana) postavit će i spomenik evakuircima, autora Šime Vidulina.

Osobe za kontakt:

Leonard Poropat, Odnosi s javnošću Grada Pule (leonard.poropat@pula.hr)

Maja Lazar, Odnosi s javnošću Istarske županije (maja.lazar@istra-istria.hr )

Iris Mošnja, izvršni PR projekta 1914. – Puna je Pula (iris.mosnja@gmail.com )