Dobili ste posao, potpisujete ugovor, uzbuđeni ste. Ipak, budite oprezni!Potpisivanje Ugovora o radu nije mala stvar. Bez obzira što ste definirali visinu plaće, radno vrijeme i opis posla, ugovor još uvijek može sakrivati 'zamke' koje vam trenutno možda ne djeluju važno, ali dugoročno mogu biti itekako nezgodne, posebno ako odlučite promijeniti posao.

Prije nego što potpišete ugovor obavezno uzmite vremena kako biste ga detaljno pročitali. Treba pripaziti na sve, od toga koji je točan naziv vaše radne pozicije, kako je definiran opis posla, pa sve do ove četiri stavke:

1) Zabrana natjecanja


Onemogućava zaposlenicima odlazak u konkurentsku tvrtku u određenom vremenskom razdoblju. Bilo bi dobro da odmah znate (ili pitate) tko su konkurenti vašeg poslodavca kako se u budućnosti ne biste našli u nezgodnoj situaciji.

2) Čuvanje poslovne tajne


Poslodavac vas ima pravo obvezati da za vrijeme trajanja ugovora, ali i po prestanku ugovora, ne smijete koristiti ili otkrivati podatke do kojih ste došli tijekom rada u njegovoj tvrtki. U takvu poslovnu tajnu obično spadaju podaci o klijentima i poslovni planovi tvrtke.

3) Intelektualno vlasništvo i autorska prava


Sve što izradite radeći za poslodavca, uključujući i softver, pripada poslodavcu i bez njegovog odobrenja ne možete to koristiti u druge svrhe.

4) Profesionalno usavršavanje


Ako vam poslodavac financira profesionalno usavršavanje, Ugovorom može definirati vremensko razdoblje u kojem ne smijete napustiti tvrtku u kojoj radite. Na taj način poslodavac osigurava da će mu se isplatiti uložena investicija u vaše znanje.

Izvor: moj-posao
Pažljivo čitajte Ugovore o radu - u njima pišu ozbiljnije stvari nego što vam se na prvi pogled čini.