Kada su u pitanju izumi koji su promijenili i obilježili istoriju prvo što nam padne na pamet su muška imena poput Tomasa Edisona, Nikole Tesle, Leonarda Da Vinčija i Alfreda Nobela. Međutim, šta je sa ženama koje su svojim radom obilježile istoriju?


 1. Brisači na automobilu 

Meri Anderson se davne 1903. godine sjetila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipka s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu dana kasnije. Iako je njena ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko decenija kasnije - danas vožnju u automobilu ne možemo ni da zamislimo bez njenog jednostavnog, ali vrlo važnog izuma.

2. Monopol 

Elizabet Megie je glavna i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala “The Landlord's Game” i izmišljena je, odnosno patentirana 1903. godine. Iako je današnja namjena dobra zabava i druženje s porodicom i prijateljima, ova dizajnerka igru je osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekat koji donosi pohlepa i gramzivost.

3. Solarno grijanje 

Mađarica, dr Maria Telkes je odgovorna za prvi sistem grijanja na solarnu energiju -1925. godine preselila se u Ameriku i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. 1940. godine razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grijanja za domove, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspješna žena - arhitektkinja Elonor Rejmond.

4. Pivo 

Iako sa sigurnošću ne možemo da tvrdimo ko je zaista prvi proizveo pivo koje s užitkom danas pijemo, podaci do kojih su istraživanjima došli istoričari govore kako je to bila žena, tačnije žene. Naime prije 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva. Bio je to zadatak koji su radile i znale samo pripadnice ljepšeg pola.

Pivo se tada smatralo božjim darom, a sudeći po njegovoj popularnosti danas ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, a sve zahvaljujući vrednim ženskim rukama.

5. Protivpožarne stepenice 

Prve protivpožarne stepenice na spoljnoj strani zgrade koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebalo da olakšaju evakuaciju 1897. godine je osmislila Ana Konli. Njenu ideju prihvatili su brojne arhitekte, a ova ideja se održala i do današnjeg dana.

6. Pancir 

Vjerovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancir izumjela je žena. Njeno ime je Stefani Kvolek, a istraživanje koje je sprovodila rezultiralo je izumom pancira, tačnije materijala koji se koristi u izradi istih.

Izum je patentirala 1966. godine, ali to nije bio njen jedini izum. U bogatoj, 40 godina dugoj karijeri, Stefani je patentirala više od 40 različitih izuma i uvrštena je u Hol slavnih pronalazača.Izvor: 6yka