Nadovezujući se na izvještaj o otkazivanju predsjedničkog posjeta Turskoj iranski vrhovni general Hassan Firouzabadija upozorio je kako je raspoređivanje raketnih sustava Patriot na sirijsko-tursku granicu uvertira u svjetski sukob, piše RT.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedežad izbrisao je iz svog rasporeda posjet turskoj provinciji Anatoliji. Tamo je trebao prisustvovati vjerskom prazniku i sastati se sa turskim premijerom Erdoganom.

Iznenadna promjena plana dolazi nakon izjave generala Hassana Firouzabadija, glavnog zapovjednika iranskih kopnenih snaga, kojom je oštro napao Tursku zbog najavljenog raspoređivanja raketnih sustava Patriot duž granice sa Sirijom. On je ocijenio kako će takav potez zaisgurno dovesti do širenja sukoba.

"Na žalost jedna po jedna zapadna zemlja odobrava isporuku projektila, dio je to njihovog plana za svjetski sukob što je veoma opasno i za čovječnost i za samu Europu", rekao je general Firouzabadi.

Zapovjednik Firouzabadi savjetovao je Turskoj i zemljama koje su obećale isporuku takvih projektila da savjesno odluče povući tu odluku prije nego li postane prekasno. U govoru na vojnoj akademiji rekao je kako ti raketni sustavi predstavljaju prijetnju cijeloj regiji.

"Svaka baterija tog raketnog sustava crna je točka na karti na kojoj se planira započinjanje svjetskog rata", rekao je Firouzabadi.

Četvrtog prosinca NATO savez dao je Turskoj dozvolu za isporuku tih sustava. Njemački i nizozemski raketni sustavi skupa sa 400 njemačkih i 350 nizozemskih vojnika koje će se brinuti o održavanju sustava početkom slijedeće godine trebali bi biti raspoređeni unutar Turske. U petak je pak ministar obrane SAD-a Leon Panetta potpisao naredbu za slanjem dvije baterije raketnih sustava tipa Patriot skupa sa 400 vojnika za održavanje.

Turska je dopustila svojim saveznicima iz NATO pakta osnivanje NATO baze u provinciji Izmir, istovremeno tim NATO-ovih stručnjaka razmišlja o tome gdje je najbolje mjesto za postavljanje sustava u turskoj jugoistočnoj pokrajini Sanliurfa koja graniči sa Sirijom.

Rusija se protivi toj inicijativi od samog početka, a nakon turskog zahtjeva ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio je duboke ruske zabrinutosti oko razvoja situacije. U razgovoru sa glavnim zapovjednikom NATO snaga Anders Fogh Rasmussenom rekao je "Bilo kakva provokacija mogla bi izazvati vrlo ozbiljan oružani sukob, nama je u interesu to izbjeći", upozorio je Lavrov.

 

Izvor: Advance