Nijedna definicija doživljaja interneta nije pogrešna. U rasponu su od poistovjećivanja surfanja po globalnoj mreži s primjenom psihotonica, sredstva koje djeluje poticajno na psihički sustav, pa do određivanja funkcija korištenja internetske ponude i potražnje u smislu nakupine uznemiravajućih simptoma psihosocijalnih bolesti, epidemije nekreativnosti, ubijanja bistrine duha i jačanja ovisnosti o umjetnoj inteligenciji.

Prije presude Danton je rekao: “Vi ste stavili ruke na moj cijeli život; neka se on uspravi i suprotstavi vama.” Modernom čovjeku je presuđeno. Internet je stavio svoje ruke na njegov život, ušao u njegov život, onemogućivši nastojanja da se uspravi i suprotstavi mu se. Internet je pijavica na našim tijelima i umu, parazit koji živi u čovjeku i u kojem živi čovjek.

Priznajem, spadam u ovisnike, rob sam navike upotrebe interneta, služim se njime privatne i poslovne koristi radi, svjestan da sam istovremeno i sam iskorištavan. Živim u simbiozi sa čudovištem koje mi omogućava 24-satni virtualni traweling, a za uzvrat dopustio sam da moje vlastio vrijeme bude pretvoreno u njegovo hvatište. Zahvaljujući njemu stalno sam na putu, a ne mičem se iz svoje radionice. Shvatio sam da je otpor uzaludan. Ništa dramatično, jer sve se odvija kao igra unutar socijalnog i kulturnog konteksta napretka- razarača postojećeg. Jednostavno, moje prehrambene navike nešto su drukčije nego ranije. Sad jedem masovna jela s monitora, a do jučer sam žvakao papir. A i onda i sada osnovna namirnica je informacija. Ni onda nisam mogao probaviti trivijalije. I sada, kao i nekad, u doba analogne komunikacije, povratim, ako mi se zaleti, kiselinu malograđanštine i nacionalističku lužinu. Idealizam umjetnosti i utopističke zamisli održavaju moju ravnotežu, mentalnu higijenu i drže na okupu razboritost. S internetom vjerujem da sam uspio lakše preživjeti ne samo kao čovjek, već kao takav čovjek kakav sam bio prije. Kao što je Lois Bunuel žalio što će umrijeti, jer neće moći vidjeti šta ima u sutrašnjim novinama, isto osjećam i ja, jer neću moći vidjeti što će biti na portalima. Internet intenzivira znatiželju.

Ponavljam, ovisnik sam, svežder, a i snifam navlakuše, otrovne sveprisutne internetske osvježivače. Prije nekoliko dana na google meniju, nabasam na adresu https://mojekrpice.hr/. I na ovaj veseli oglas, objavljen prije nešto više od četiri godine kao primjer njegovog terora i blagodati:

gležnjerice Bata

110 kn

Veličina: 40

Grad: Slavonski Brod

Materijali: brušena koža vuna

Tagovi: mango zara orsay visoke čizme vintage čizme

Opis:

original zimske gojzerice iz Bate, kupljene su prije par godina no još uvijek moderne 🙂 jako su tople iznutra, broj 40. su , no ja sam 39 i nosila sam ih malo oveće.. petica bi se trebala promijeniti, i vuna iznutra je malo porozila jer sam ih nosila na šarene štrample, no može se namjestiti da se ne vidi.. možda se može odnijeti i na kemijsko pa da se to nekako ukloni..inače je to prava vuna..Izvana lijepa brušena koža smećkasto-maslinaste boje.. Kad sam ih kupovala bile su u trgovini 600 i kusur kuna, no zbog navedenih nedostataka dajem ih za malo novaca 🙂

Dodano: 25.10.2014. Pogledi: 533

Vlasnica kao da želi oglašavanjem prodaje vratiti dostojanstvo iznošenim gojzericama/gležnjericama. Uvjerena je da se to može samo intimnom istinom o njima, ali istina odbija. Istina o njenim gojzericama nije dopadljiva. Još više odbijaju pokušaji smišne rehabilitacije, na primjer, kako bi gležnjerice mogle biti osvježene  kemijskim čišćenjem. Trud vlasnice možda ne bi bio uzaludan da se odlučila ponuditi gležnjače po znatno nižoj cijeni. Ona vjeruje, ako sve prizna, ako progovori o manama rabljene obuće, da će to biti presudno. Ona postupa suprotno nego političari. Oni bi zatajili istinu, dodali bi laži da su gležnjerice nošene, na primjer, na rođendanu neke celebrity zvjerke, što pali kod onih koji se griju na hladnoću popularnosti, uložili u popravak petice, konzultirali PR-a. Vlasnica u nadi, čini grešku- previše razotkriva, a na to ju je namamila permisija interneta. Ona interpetira faktično i interpretacije pretvara u činjenice. Sve je istina, a istina je i to da je laž da su gležnjerice pogodne i povoljne. Osim toga, što je to moderno? Nešto i netko su moderni ako to potvrdi neki internetski guru. Vlasnica je zapravo izrekla laž da gležnjače to jesu. Internet  kontrolira, manipulira, relativizira, i to je apsolutna istina. Osloboditi se od slobode pričajući slobodno o neslobodi, i ne poduzimajući ništa- to je prijetnja interneta. A možda da na aukciji ponudimo nešto nenošeno?! Svejedno, jer istina je nadziruća orwellovska laž, a laž jedna strana istine.

sbperiskop