Osnivač Wikileaksa, Julian Assange (40), potražio je zaštitu u ambasadi države Ekvador u Londonu nakon što je postalo očito da britanski sud neće prihvatiti novu žalbu za izručenjem Švedskoj. U Švedskoj ga čeka ispitivanje zbog navodnih seksualnih prijestupa koje je počinio nad dvije ženske osobe, koje su ujedno bile i volonterke projekta Wikileaks i koje nisu uopće podnijele službeno tužbu. Assange tvrdi kako nije kriv za nikakav zločin.

No, ispitivanje od strane švedskih inspektora nije ono zbog čega Julian strahuje. Naime, nakon što se obavi ispitivanje, Švedska ga planira ekspresno izručiti SAD-u, državi u kojoj su mnogi istaknuti političari već konstatirali da je Julian zaslužio smrtnu kaznu zbog otkrivanja tajnih dokumenata američkih vlasti.

Na temelju švedske optužnice Julian se dobrovoljno predao u londonsku policijsku postaju 7. prosinca 2010. Od tada se nalazi u kućnom pritvoru, na sebi ima elektronsku napravu koja mu prati kretanje, mora se svakodnevno javiti policiji i mora svakoga dana od 22:00 do 08:00 biti na adresi kućnog pritvora.

Nakon što je britanski sud odlučio da može biti izručen Švedskoj, Assange se dao u akciju koja je mnoge podsjetila na scenarije iz vremena Hladnoga rata - otišao je u ambasadu druge države i tamo zatražio politički azil. Odluka da to bude Ekvador svakako nije slučajna. Ekvadorski predsjednik Rafael Correa izrazio je veliku potporu i solidarnost prema Assangeu i njegovom radu.
To je možda i najbolje vidljivo u zadnjim izjavama na kraju intervjua koji je Correa dao Assangeu u emisiji na RT-u:
Julian Assange: "Predsjedniče Correa, hvala Vam na gostovanju."
Rafael Correa: "Hvala i Vama Julian, drago mi je da smo se upoznali, makar i ovim putem. I glavu gore Julian, dobrodošao u klub progonjenih".
(cijeli intervju pročitajte ovdje: Julian Assange show: predsjednik Ekvadora, Rafael Correa)

Nadalje, Correa je čvrsti državnik koji je izbacio američku vojnu bazu iz zemlje, što upućuje da se radi o osobi koja je itekako spremna prkositi američkim prijetnjama. Štoviše, mnogi su istaknuli - u vrijeme kada se venecuelanskom predsjedniku Chavezu zdravlje naglo pogoršalo - da je upravo Rafael Correa potencijalni novi vođa sve ujedinjenije nove ljevičarske Južne Amerike.
Ako Julian Assange treba pravu zaštitu, onda nije mogao odabrati bolje.
Ekvador, Venecuela i druge članice tzv. "Bolivarijanske Revolucije" možda su i jedina mjesta na ovome svijetu gdje osoba poput Juliana može izbjeći sveprisutni diktat SAD-a.

Ekvadorski dužnosnici javili su kako će odluku o azilu donijeti tijekom današnjeg dana. Sve dok se Julian nalazi na prostoru ambasade Ekvadora, ne može biti uhićen od britanske policije, jer ambasada se pravno shvaća kao teritorij druge države, u ovom slučaju Ekvadora. Do uhićenja Assangea bi došlo odmah čim bi napustio ambasadu, jer je samim odlaskom u ambasadu ujedno i prekršio zakon o kućnom pritvoru.

Predsjednik Ekvadora, Rafael Correa (lijevo) i predsjednik Venecuele, Hugo Chavez (desno)
Ispred ambasade već jučer su se počeli okupljati prosvjednici s transparentima potpore na kojima je stajalo "Sloboda za Assangea !".

Najveće pitanje koje se sada postavlja je - da li će Ekvador prihvatiti zahtjev Juliana za političkim azilom? Iz pravne perspektive, Assange bi morao dokazati da je progonjen zbog političkih stavova. Britanske vlasti su se odmah angažirale i pozvale ekvadorsku ambasadoricu, Annu Alban, na razgovor u ured ministarstva vanjskih poslova.

Britanija i SAD će napraviti sve da do azila ne dođe. Kada bi nekim čudom Assange u konačnici završio u Ekvadoru, to bi bila ogromna diplomatska pljuska SAD-u i njihovim saveznicima u Europi. Dovoljno je samo prisjetiti se koliko se prašine diglo oko jednog slijepog kineskog disidenta i njegovog odlaska u SAD. Gdje je isti sad? Nitko ni ne pamti kako se zvao, no, on nije ni bio bitan u cijeloj priči - bitna je bila poražavajuća slika Kine koja je prouzročena u ovom direktnom Washington-Peking diplomatskom konfliktu.

Da sada Ekvador dovede i stavi pod svoju zaštitu američkog "neprijatelja broj 1", to bi bio ogroman poraz za američku diplomaciju. Za pretpostaviti je kako će napraviti sve da do toga ne dođe. Prvi korak je maksimalni pritisak na ekvadorske dužnosnike. No, uvijek ostaje mogućnosti da će se ekvadorski predsjednik Correa "zainatiti" i poduzeti sve kako bi Assange dobio azil.

Zgrada u kojoj je smještena ambasada Ekvadora u Londonu
U tom slučaju, postoje i konkretni praktični problemi. Naime, ekvadorska ambasada se nalazi u samom centru Londona. Assange je siguran dok se nalazi u sklopu same zgrade ambasade, no, nije jasno kako bi ga se uspjelo prebaciti do zračne luke jer čim fizički napusti ambasadu odmah postaje predmetom uhićenja.

O ovom slučaju, koji bi lako mogao postati diplomatski događaj desetljeća, sinoć se na kanalu TeleSUR očitao i ekvadorski predsjednik Rafael Correa. Istaknuo je kako je primio pismo od Juliana Assanage u kojem Julian navodi kako "želi nastaviti svoj rad i misiju iz Ekvadora... bez ograničenja prokazivati istinu, na mjestu mira koje je posvećeno istini i pravdi".
Correa je zatim istaknuo kako ga je pismo "impresioniralo", no, trebati će vremena da se donese odluka jer se radi o "izuzetno ozbiljnim stvarima".

Ispred ekvadorske ambasade u Londonu dežura policija, 24 sata, vrebajući Assangea ukoliko pokuša izaći.
Rasplet ove priče mogao bi doći izuzetno brzo ili sporo. Ukoliko Ekvador odluči da nije u mogućnosti Julianu ponuditi azil, tada će biti promptno uhićen i stvari po njega će se još dodatno zakomplicirati. Ukoliko pak Ekvador donese hrabru odluku i odluči Assangeu ponuditi politički azil, tada tek kreće kompleksna situacija.
No, službeni odgovor Ekvadora - koji se očekuje tijekom današnjeg dana - prvi je (ili zadnji) korak u razrješavanju ove situacije.

Izvor: www.advance.hr