Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je odluku kako su monopoli na autorska prava u potpunoj suprotnosti s osnovnim ljudskim pravima, kako se ona definiraju unutar EU i drugdje, javlja Gadgeterija.net.


Dugoročne posljedice ove odluke osjetit će se tek s vremenom – i pri tom se ne misli direktno na same pravne procese. Od jučerašnje odluke (7. februara) više nije moguće osuditi nekoga samo zato jer je prekršio autorska prava.


Rickard Falkvinge, inače osnivač prve piratske stranke, napominje kako je ljestvica sada podignuta na drastično višu razinu te da je ovo značajan pomak unaprijed, jer je i sam već duže vremena upozoravao na ove suprotnosti. „Drago mi je što je ovo dospjelo do relevantnog suda, koji je donio jedinu moguću razumnu odluku“, napisao je Falkvinge.


Falkvinge je dodaje da valja biti posebno oprezan u interpretaciji odluke suda. Nikako se ne smije pomisliti da se sada može slijediti princip besplatno-za-sve, ali je donesena odluka „pobjedonosna“ zbog dvije bitne stvari: Prva je to da kršenje monopolskih autorskih prava nije dovoljna za osudu, a druga činjenica da se ta autorska prava nalaze u suprotnosti s osnovnim ljudskim pravima.


The Pirate Bay će i dalje ostati blokiran od strane pružatelja internet usluga u nekim zemljama, jer sudovi neće činiti ništa automatizmom. Sve i da to bude slučaj, Falkvinge napominje da postoji niz izazova koji bi se morali prijeći, a da TPB postane potpuno „normalno“ internet odredište.


 Izvor: Radiosarajevo