Nuklearna bomba eksplodirala je samo 500 metara od katoličke katedrale Svete Marije, najveće katoličke crkve u cijeloj Istočnoj Aziji (na slici je katedrala nakon eksplozije).Atomska bomba bačena na Nagasaki bila je još jača od one bačene na Hirošimu. Snaga joj je iznosila 21 kt (Hirošima 16 kilotona). Bomba je nosila naziv "Fat Man" (Debeljko) i bila je načinjena od plutonija-239 (Hirošimina od uranija). Bilo je dovoljno samo 6.4 kilograma plutonija da se postigne eksplozija jednaka detonaciji 21,000 tona klasičnog TNT eksploziva. Bomba je eksplodirala 469 metara nad Nagasakijem. Proizvedela je temperaturu od oko 3,900 °C°, a udarni val zraka putovao je brzinom od preko 1000 km/h. Poginulo je između 40,000 i 75,000 ljudi. Ubijeno je i najmanje 8 savezničkih vojnika koji su bili u zarobljeništvu u Nagasakiju.

Zanimljiva je sreća koju je doživio japanski grad Kokura pri nuklearnom bombardiranju Japana. Naime, malo ljudi zna za činjenicu da je upravo Kokura bila primarna meta druge bombe. Međutim, kad su američki bombarderi doletjeli nad taj grad postojala je naoblaka od oko 70%, pa nisu mogli jasno vidjeti cilj. Budući da je naredba glasila da gađaju samo ako mogu vizualno potvrditi cilj, odustali su od Kokure i nastavili prema alternativnom cilju – Nagasakiju. Kokura je, pak, bila i sekundarni cilj prve bombe, no Hirošima je bila jasno vidljiva, pa je već na nju bačena bomba. Danas se u Japanu kaže "Kokurina sreća" za neobično spasenje iz opasnosti.

Samo je odabranima poznato da je Nagasaki svojedobno bio glavni centar katolicizma u Japanu i da su ga zvali "japanskim Rimom". Nuklearna bomba je eksplodirala samo 500 metara od katoličke katedrale Svete Marije, najveće katoličke crkve u Istočnoj Aziji (tzv. Urakami katedrala).

Zanimljivo je da je u Nagasakiju postojao i franjevački samostan kod čije je izgradnje sudjelovao poznati svetac Maksimilijan Kolbe. On je odredio da samostan bude izgrađen na obronku jednog brda kod Nagasakija, što se Japancima nije sviđalo jer je navodno protivno šintoističkim pravilima o harmoniji građevine i prirode. Ipak, samostan je sagrađen na tom mjestu. Kad je eksplodirala nuklearna bomba nad Nagasakijem, samostan je ostao sačuvan, jer ga je to brdo zaštitilo od siline udara.

 

Izvor: www.dnevno.hr