Bandić je uspio nadmašiti i Zdravka Ronka, koji se protiv koalicije HDZ-a i SDP-a namjerava boriti podrškom HDZ-ovoj vladi. Bandić je, naravno, uvjeren da će njegovi birači, uključujći i HDZ-ovce, i sve to u vezi Rima progutati ni da trepnu. Toliko dobro mišljenje ima o njima


HDZ je poznat kao stranka koja tradicionalno prezire vlastite birače. Svaki lider HDZ-a smatra da su ti ljudi toliko privženi njegovoj stranci da će je podržavati što god da on napravio ili rekao, pa se onda u skladu s tim i ponaša. I rijetko na izborima za Sabor birači iznevjere HDZ.

Situacija je, međutim, drukčija kad se biraju vlasti u Zagrebu, u kojem HDZ u ovom stoljeću ne predstavlja značajnu političku snagu. Dobrim dijelom zahvaljujući činjenici da mnogi simpatizeri HDZ-a glasuju za Milana Bandića, a ne za kandidate svoje stranke.

žNo, na njihovu nesreću i taj ih Bandić prezire jednako, ako ne čak i više nego HDZ. Bandić također polazi od premise da ne postoji apsolutno ništa zbog čega bi mu birači okrenuli leđa i da stoga ne mora nimalo paziti što radi. Da je u pravu pokazao je i pobjedom na prošlogodišnjim lokalnim izborima, unatoč tome što je dva puta bio pritvoren i što ga USKOK optužuje za tešku korupciju.

U tom kontekstu valja promatrati i Bandićeva navodna 62 službena putovanja u Rim u samo pet godina. Netko ga je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prijavio da prosječno jednom mjesečno, na trošak Zagrepčana, odlazi u glavni grad Italije, gdje se ne sastaje s predstavnicima tamošnjih vlasti.

Povjerenstvo je u nekoliko navrata molilo Bandića da se očituje o toj prijavi, ali on im nije odgovorio jer, s razlogom, procjenjuje da je nedodirljiv. Nije im onda preostalo ništa drugo nego pokrenuti postupak, kako bi dodatno pokušali utvrditi što to tako privlači Bandića u Rimu, ako je točan podatak da neuobičajeno često boravi u Vječnom gradu. Mediji, koje je zainteresirao ovaj slučaj, nisu u petak izvukli iz Bandića više nego Povjerenstvo.

Praktično je ignorirao njihove upite o pozadini silnih putovanja u Rim, inače sasvim disfunkcionalan grad u kojem Bandić sigurno ne može dobiti korisne ideje koje bi primjenjivao prilikom upravljanja Zagrebom.

Nikakav napredak novinari nisu postigli niti kad su u subotu sreli Bandića i tražili da im otkrije istinu o sebi i Rimu. Tek na sedmo pitanje o tome gradonačelnik je rekao da je 62 netočan broj, ali dalje od toga nije išao.

Glavna je Bandićeva teza bila da je medijima naloženo da na ovaj način pažnju javnosti nekako skrenu s afere Hotmail. Dakle, Plenkovićeva vlada, koja se do grla nalazi u toj aferi, nastoji nešto napakirati Bandiću kako bi se manje pričalo o e-mail komunikaciji Martine Dalić i njezinih savjetnika pri izradi lex Agrokor. Vlada koje nema bez potpore Bandićevih saborskih zastupnika.

Premda je konkurencija nevjerojatno oštra, ovako nešto ridikulozno dugo se nije čulo u Hrvatskoj. Bandić je uspio nadmašiti i Zdravka Ronka, koji se protiv koalicije HDZ-a i SDP-a namjerava boriti podrškom HDZ-ovoj vladi. Bandić je, naravno, uvjeren da će njegovi birači, uključujći i HDZ-ovce, i sve to u vezi Rima progutati ni da trepnu. Toliko dobro mišljenje ima o njima.

 

novilist