Tri sanduka oružja adresirana vojsci Saudijske Arabije preusmjerena su sirijskim pobunjenicima, otkrio je BBC u pobunjeničkoj bazi u Aleppu, no, njihovom novinaru Ianu Pannellu nije dozvoljen uvid u sadržaj sanduka. S etiketa naljepljenih na sanduke vidljivo je kako dolaze iz ukrajinske tvornice LCW, Luhansk Cartridge Works, koja se bavi proizvodnjom oružja, a koja je osnovana 1895. godine.

Način na koji su sanduci dospjeli u bazu pobunjenika je za sada nepoznat, a vlasti Saudijske Arabije su odbili komentirati slučaj. Ipak, ovo je očiti znak da netko iz Perzijskog zaljeva aktivno pomaže pobunjenike u svrgavanju predsjednika Bashar al-Assada, tvrdi BBC-jev dopisnik, dodajući kako Saudijska Arabija ima tendenciju svoje vanjske poslove voditi skrivećke i diskretno. U prilog svemu idu i izvori iz redova pobunjenika koji su priznali kako primaju pomoć Katara i Saudijske Arabije.

Unatoč UN-ovim upozorenjima i apelima glavnog tajnika Ban Ki-moona onima koji šalju oružje - bilo pobunjenicima bilo pro-Assadovim borcima - da prestanu to činiti, situacija se i dalje zahuktava. Katar i Saudijska Arabija do sada nisu opskrbljivali pobunjenike teškim oružjem budući da su ih u tome obeshrabrivale Sjedinjene Države u strahu kako će takva vrsta oružja pasti u ruke terorista.

"Opskrbljivanje pobunjenika teškim naoružanjem se mora obaviti. No, najprije trebamo podršku Sjedinjenih Država te, po mogućnosti, UN-a", izjavio je Khalid al-Attiyah, katarski ministar vanjskih poslova. Ipak, podrška UN-a u kojem će Rusija i Kina staviti veto na bilo kakvu vrstu intervencije je scenarij koji vjerojatno neće gledati. Isto tako, ne mogu sa sigurnošću računati ni na zajedničku arapsku akciju u Siriji, budući da se brojni dužnosnici boje kako će sukob i potencijalna intervencija u Siriji samo ojačati sektaške animozitete koji se mogu pretvoriti u džihad, a koji bi ugrozio arapske vlade vjerojatno više nego Afganistanski rat 1980-ih, prenosi New York Times.

U međuvremenu, turski predsjednik Abdullah Gül izjavio je kako će Turska učiniti sve kako bi zaštitila svoje granice s obzirom na "najstrašnije scenarije" koji se trenutno odvijaju u Siriji. Istovremeno je Fogh Rasmussen, glavni tajnik NATO-a, izjavio za BBC kako NATO nema namjeru vojne intervencije u Siriji, no ukoliko će Turska, kao članica NATO pakta, trebati zaštitu i obranu – može računati na solidarnost.

 

Izvor: advance