Menadžeri njemačko-slovenske tvrtke "Sortitus", bivši poznati skijaš Bojan Križaj i Stojan Urban, u Slavonskom su Brodu predstavili projekt BioSava – toplana za proizvodnju tople vode za daljinsko grijanje, s kogeneracijskom proizvodnjom električne energije na drvenu biomasu.Riječ je o ponudi primjene najsuvremenije tehnologije za grijanje i produkciju električne energije. Brod su, kažu, odabrali zbog njegova povoljnog zemljopisnog položaja i činjenice da je riječ o jednom od tri šumarska područja Hrvatske, a ima i sagrađen toplovodni sustav za daljinsko grijanje.

– Cilj nam je putem subvencioniranih tarifa za otkup električne energije omogućiti nižu i stabilniju cijenu toplinske energije. Dobijemo li potporu Grada, s investicijom bismo krenuli odmah, a u interesu nam je i da se što više uključe lokalni poduzetnici – rekao je Križaj.

Tvrtka će od Grada tražiti zemljište za kupnju iliiznajmljivanje, a u konačnici bi željeli prodavati toplinsku energiju Brod plinu, koji je u gradskom vlasništvu.

Projekt je vrijedan oko 300 milijuna kuna i Slovenci ga namjeravaju realizirati od vlastitih sredstava te uz pomoć europskog fonda, a u njemu bi posao pronašlo 70 Brođana. Ako se realizira, bit će to nakon Fužina drugi takav projekt u Hrvatskoj.

Izvor:  www.sebiz.eu