Bolivijski predsjednik Evo Morales rekao je kako će podići tužbu protiv SAD-a za "zločine protiv čovječnosti". Odluku je donio nakon jučerašnje američke blokade zračnog prostora za predsjednika Venezuele, Nicolasa Madura (vidi: SAD Nicolasu Maduru zatvorili zračni prostor za vrijeme putovanja prema Kini: "Ovo je čin imperijalističke agresije"). Podsjetimo, Evo Morales prošao je kroz sličnu situaciju kada je njegov zrakoplov zaustavljen u Europi zbog čega je morao prisilno sletjeti u Beč. Morales, kao i mnogi drugi, ističe kako je iza tog sramotnog incidenta također stajao SAD. Danas je žestoko kritizirao jučerašnji incident s Madurom te istaknuo kako se radi o taktici zastrašivanja i prijetnji.


"Želio bih objaviti kako upravo pripremamo tužbu protiv Baracka Obame kako bi osudili njegove zločine protiv čovječnosti", istaknuo je bolivijski predsjednik Morales za vrijeme novinske konferencije koja je danas održana u bolivijskom gradu Santa Cruz. U svom govoru također je istaknuo kako je američki predsjednik "kriminalac koji krši međunarodne zakone".


Nicolas Maduro i Evo MoralesU znak solidarnosti s Venezuelom, Bolivija će podnijeti tužbu pred međunarodnim sudom. Nadalje, predsjednik Morales sazvao je hitan sastanak Organizacije Latinskoameričkih i Karipskih Država (CELAC) na kojem bi se raspravljalo o blokadi zračnog prostora za venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura. Iz Venezuele su istaknuli kako se radi o "činu imperijalističke agresije".

Morales je predložio da članice udruženja CELAC povuku svoje ambasadore iz SAD-a kako bi se poslala jasna poruka Obaminoj administraciji. Također predlaže da države članice "Bolivarijanske Alijanse za Ameriku" bojkotiraju idući sastanak UN-a. Članice su: Antigva i Barbuda, Kuba, Dominika, Ekvador, Nikaragva, Venezuela i Sveta Lucija

"Ne smije se dopustiti SAD-u da nastavi s ovom politikom zastrašivanja i blokiranja predsjedničkih zrakoplova", naglasio je Morales.

SAD i Latinska Amerika
Zbog niza incidenata SAD naglo gubi utjecaj u Latinskoj Americi. Nakon što su orkestrirali zasutavljanje Moralesovog zrakoplova u Europi, stigao je žestok i jedinstven odgovor Latinske Amerike, kao i osuda "neo-kolonijalnog zastrašivanja" (vidi: Snažna potpora Latinske Amerike, Morales poručio zemljama Europe: "Oslobodite se od američkog imperijalizma!"). U otporu protiv američke dominacije prednjače Venezuela, Bolivija, Ekvador i Kuba - sve redom pro-socijalističke vlasti.

No, odnosi SAD narušeni su i kod drugih država. Zbog špijunske afere brazilska predsjednica nedavno je otkazala posjet SAD-u (vidi: Brazilska predsjednica Dilma Rousseff otkazala posjet SAD-u, traži javnu ispriku Baracka Obame zbog špijunaže).

Izvor: Advance