Brodski kafići relaksacijska su okupljališta u koja odlazimo i provodimo dio svog društvenog života i slobodnog vremena. Zbog svog sadržaja, eksterijera, interijera, ugostiteljske ponude i kvalitete usluga postali su dopadljivi urbani simboli koji snažno utječu na rekreacijsku, ali i opću fizionomiju Broda.

 

Dobri duh nekog grada lebdi iznad svih onih mjesta koja su u svojoj biti izvorišta  sila integracije za misli, za sjećanje i snove čovjeka. Nesumnjivo kafići su takva mjesta. U kafićima, u tom funkcionalnom i estetiziranom prostoru koji nudi užitak, potiče maštu i avanturu, koji stavlja na raspolaganje obilje svake vrste, susrete i komunikaciju- u dimu i razgovoru miješaju se sadašnjost, prošlost i budućnost, a što im daje poseban dinamizam; oni vibriraju na valnim dužinama svojih posjetitelja, postajući na taj način magnetično privlačni.

 

 

 

Svi imaju svoje kafiće koji kod njih izazivaju posebne simpatije. Moj omiljeni kafić u Naselju Andrije Hebranga je Jack Daniel's. Smješten je u sklopu zgrade bloka 7, na samom uglu. Okrenut  je korzu, izložen pogledima, upravo se nudi svojim stalnim gostima i namjernicima, ali, ipak s jasnom demarkacijom od javnog prostora. Originalno dizajniran interijer, brižljivo odabrani detalji, lijepe čaše, ljetna terasa bez zbijenih stolova, natkrivena s interesantnom nepomičnom tendom, srdačni i uljudni konobari koji pružaju brzu uslugu, bogata ponuda pića, vlasnik koji ima osjećaj za potrebe svojih gostiju.- sve su to svojsta privlačnosti ovog mjesta.

 

A njegova nadsumativna kvaliteta domaća je atmosfera, specifična po rasponu raspoloženja, po međusobnom uvažavanju, a koju održavaju pomno izabrana glazba, smijeh mladih ljudi, opuštenost i svi ostali atributi koje dobronamjeran posjetitelj može podijeliti jednom solidnom kafiću. E, da. Tu boca piva od pola litre stoji 10 kuna, tako da se ne mora petljati po đepovima i tražiti metal kao što se to ponegdje mora, gdje pivce košta 11 kuna.

 

 

 

I tako, dolaze u kafiće kao na otoke moderni Odiseji, lutalice na povratku kući, svraćaju oni koji su pobjegli od kuće, svraćaju ljudi iz kvarta u svoje kafiće, u svojevrsne oaze okružene kutijastim  betonom, dolaze eleminirati žeđ u svakom smislu, žeđ za pićem, žeđ za društvom i žeđ za nečim novim.

 

 

 

 

 

 

Jack DanielsJack Daniels