Nisu sve šefovi isti, ali ako imate sreće, vaš šef je odlična osoba koja će vas usmjeriti u razvoju karijere. Najbolji je lider onaj koji usmjerava vašu profesionalnu karijeru i vlastitim vam primjerom pokazuje kako se ponaša dobar zaposlenik. To je netko tko zaista želi vidjeti da napredujete do željene točke u karijeri. Od odličnog šefa možete puno naučiti, ali osim što vam pokazuje koje je stvari dobro raditi, obratite pažnju i na ono što dobri šefovi ne rade, piše moj-posao.net.

1) Ne pišite opširne mailove


Jeste li šefu ikada poslali opširan mail i dobili odgovor samo u obliku jedne riječi? Niste jedini. Preopterećenost informacijama pogađa sve nas, a mailovi u tome nisu iznimka. Izbjegavanje suvišnih riječi i 'prelazak za stvar' ono je što menadžeri rade i očekuju od drugih. Tada je lakše objektivno shvatiti sadržaj i dati precizan odgovor.

2) Ne bojte se reći što mislite


Vaš šef do svoje radne pozicije sigurno nije došao pasivnošću. Tijekom razvoja svoje karijere barem je jednom morao povisiti glas i založiti se za svoju ideju ili iznijeti mišljenje o tome kako poboljšati određeni poslovni proces.

Jednom ćete biti u prilici odraditi zadatak po rutinskoj proceduri, iako vi zapravo znate da se on može odraditi drugačije, brže i učinkovitije. Ljubazno iznesite šefu svoj prijedlog i mišljenje.

3) Ne shvaćajte 'ne' kao 'nikada'


Ustrajnost je bitna. Menadžeri su 'trenirani' da ne odustaju lako kada trebaju pridobiti novog klijenta. Čak i ako ne uspiju u tom trenutku, ne znači da su trajno odustali.

Kada vam kažu 'ne', to ne znači 'kraj rasprave, vrati se svome poslu'. Ponekad to samo znači da morate malo zastati, razmisliti još jednom, izmijeniti koncept i pokušati ponovo.

4) Ne zaboravite se natjecati


Praćenje konkurencije, tehnologije i promjena koje se događaju na tržištu općenito šefova je dužnost.

Jednako tako i vi biste trebali raditi na tome da kao zaposlenik ostanete konkurentni što znači da morate nastaviti usavršavati postojeće i razvijati nove vještine.Izvor: business