Jerko Zovak, najjači, najdrskiji i najvjerniji medijski pretorijanac gradonačelnika Slavonskog Broda, dr. Mirka Duspare, opet je zaštitnički zamahnuo svojom kolumnističkom bojnom sjekirom. Pokušaj zadavanja smrtonosnog udarca dogodio se na internetskom portalu sbplus, ali je ostvaren tek kao oštar zvuk koji reže zrak, jer sjekira se ipak nije zaustavila na onome čemu je namijenjena odnosno na osobama koje su joj bile na putu: Duspara je politički gorostas naspram ponuđene alternative. Inače borba između Duspare i zastupnika njegovih interesa, i nezavisne kandidatkinje Slavice Lemaić i zastupnika njenih izbornih interesa, te ostalih nositelja izbornih lista, trebala se odvijati u dogovoreno polju javnog dijaloga, ali Zovak, kao plaćeni Dusparin zastupnik, razmahao se još otprije prežestoko, bez poštivanja fair playa, suspendirajući pristojni dijalog, raspravu i komunikaciju, njihovim izmještanjem u blatni obor ponižavanja.

Odavno nisam pročitao otvoreniju i besramniju apologetizaciju nekog lokalnog političara, kakvu je Zovak, vlasnik i urednik vodećeg lokalnog news portala, sročio za Dusparu i njegovo šesnaestogodišnje šerifovanje, a sa svrhom utjecaja na javno mijenje u kontekstu predstojećih izbora. Istodobno, naspram ponuđenih alternativa, on neprikriveno demonstrira invektivu, kaustičnost, destrukciju i denuncijaciju. Trbuhozborac s mentalitetom simplifikacije društvenih procesa, agitator i praktikant, ne krupnog, nego pajdaškog kapitalizma, s geslom koje glasi da oportunistu čini prilika, podkapacitiran po znanju i moralnosti, ali nabrijan s naslova motiviranosti za etiketiranje svih koji ugrožavaju Dusparin peti (!!!) mandat, a vješt na riječima, Zovak u rečenoj apologiji bez premca, pogled (Brođanima) odvraća od svega što revoltiranim protukandidatima aktulanog gradonačelnika daje puno ljudsko i političko pravo da ga pokušaju maknuti u ropotarnicu gradske povijesti. Usput da kažem, Duspara nema vremena za izravnu, osobnu polemiku s protivnicima, jer još uvijek piše svoju autobiografiju.

Dok napadnuti Zovakovom sjekirom, legitimno i argumnetirano tvrde da je Duspara falš svirao i da za pojas treba zadjenuti, jer Brod napokon mora ćuti svoju, drukčiju, vedru i poletnu glazbu - njih dvojica bi nastavila s tandrkanjem do besvijesti, i po prekosavskom sistemu čistog kola. "Čisto kolo" je pojam poznat starijim Posavljacima i Posavkama, a odnosi se na sljedeće. Kolo se tradicionalno igralo u zatvorenom krugu. Unutra je mogao biti samo svirač i iznimno onaj koji sa sviračom pjeva, ukoliko u samom kolu, među onima koji igraju nema pjevača. Svima drugima je ulazak u kolo bio zabranjen. Ukoliko bi neka seoska baraba prekršila to običajno pravo i ušla u kolo, bila je to uvreda za sve momke u kolu i tada bi se začula ta fraza: Čisto kolo!, a ona je zapravo bila pokretač opće tučnjave koja bi zatim uslijedila. Najčešće se stvar rješavala šakama, letjeli su šeširi na sve strane, a znala je sijevnuti i koja čakija. Zato Duspara i njegovi momci, među kojima je i Zovak, protukandidate nazivaju seoskim barabama. Pa udri!

Nije čudno stoga što njih dvojicu nazivaju prst i nokat, neraskidivo interesno i udarno povezanih do stapanja u opasnu i neprihvatljivu kombinaciju. O tome sam pisao još davne 2017-e godine u tekstu Medijsko-politička simetrija usmjerena protiv grada Slavonskog Broda: S obzirom da portal sbplus i gradonačelnik, otkrit ću sada toplu vodu, međusobno funkcioniraju na principu simetrije odnosno konceptu ravnoteže interesa, sve što narušava njihov postignuti probitačni sklad, uključujući i satirična autorska promišljanja o liku i djelu prvog čovjeka grada, biva proglašeno prizemnim i podzemnim, maltene kriminalnim. A kao što se zna, interesna simetrija funkcionira jednostavno: ja tebi, ti meni. Ja (privatni medij) tebi (gradonačelniku svih Brođana u čijim je rukama proračun), ti (gradska kasica prasica i čekić za njeno razbijanje), meni (piscu apologija, piarovskih savjeta i strategija). Stoga nije za čuditi se da je sbplus, koji nemilice uživa u privilegijama simetrije, nanovo demonstrirao svoju ulogu božjeg odvjetnika, „osobe“ koja opovrgava prigovore „zakrabuljenih komentatora“, „protuha i mizerija“, pri beatifikaciji i kanonizaciji gradonačelnika, a s ciljem očuvanja simetrije, drsko poručujući svim nezavisnim vražjim odvjetnicima, “osobama” koje pronalaze rupe u beatifikaciji i kanonizaciji Mirka Duspare: „Društvenu imovinu koju toliko žele za sebe tek će moći gledati – s pristojne udaljenosti.“

Zapravo, oduvijek je sve jasno u Brodu, ali, radi se o tome, hoće li napokon, u dimu opsjena i zamahivanja medijsko-politikantskim sjekirama laži, otvoriti oči oni koji za istinske promjene daju svoj glas na izborima?