Iza brenda Epoxy Crafty nalazi se Ilija Smiljanić, koji trenutno živi i radi u Beogradu. Na izradu nakita potakla ga je njegova mašta, talent i njegova ljepša polovina.

Kako se rodila ideja za ovakav hobi?

Krajem decembra 2019.god slučajno sam naleteo na snimak izlivanja smole za nakit i zainteresovao se. Do početka aprila ne bih nikad rekao da je ovo nešto što bih radio, no iznenadiš sam sebe, što sve može da ti predatavlja beg od stresa svakodnevnog posla.  Sada nakon par meseci rada, mom jednočlanom timu, pridružio se i kolega Filip. Filip je zaslužan za veću vidljivost na društvenim mrežama i za sve ideje daljeg plasiranja. Tako da smo se načelno podelili na proizvodni i komercijalni deo, sa ciljem da rastemo.

Predstavite nam vaš hobi...

Za pravljenje nakita od epoksidne smole, potrebno je nekoliko stvari da se počne. Vaga za merenje, najbolja bi bila juvelirska, zbog osetljivosti, jer se koriste male količine smole, a najgora bi bila, ona sa kojom sam počeo i sam, kuhinjska. Nepravilnim mešanjem dve komponente koje idu u gotov proizvod (smole i učvršćivača) dobijemo loš nakit, lepljiv, elastičan, lomljiv, što je sve ono što želite da izbegnete. Nakon vage potrebna vam je, dvokomponentna epoksidna smola sa učvršćivačem, toneri za smolu, privesci i medaljoni. Nakon toga vaša kreativnost, preuzima primat.

Često mi se desi da mi u toku drugog posla padne na pamet, što bih mogao da napravim, pa ne mogu da dočekam da dođem kući, isprobam svoju novu ideju. Kada imate ideju, proces je dosta lak, spajate komponente smole u jedno, mešate lagano da izbacite mehuriće iz tečnosti, dodajete boje i gliter i izlivate u kalupe. Onda se igramo igre čekanja, koja traje do 48 sati i nakon toga ide poliranje nakita.

Koliko truda i vremena treba da nastane jedan ovakav proizvod?

Za neke standardne ili prostije medaljone potrebno mi je 10 min, dok je za zahtevnije potrebno i do 2 sata pripreme. Trenutna linija koju isprobavamo sada su medaljoni sa poludragim kamenjem, koji su dosta komplikovani za izradu. Kada se izlije nakit se ostavlja u prostoru bez spoljašnih uticaja (promene u temperaturi, pritisku, vlažnosti) i čeka se do 48 h kako bi nakit došao u finalnu fazu, a to je poliranje. Samo poliranje ne traje predugo, ali nakitu daje, fantastičan sjaj, kao i zaštitu.

Vaš nakit se na tržištu ipak razlikuje od ostalih. Kreativke uglavnom koriste lažne bisere i cirkone koji su sada u modi. Kako ste se vi odlučili za ovaj materijal?

Dosta ideja uzimamo iz prirode u samoj izradi nakita. Naš logo predstavlja i prvi prodati medaljon po imenu "drvo života".

Tko su najčešći kupci?

Većina kupaca su dame 30- 50 godina, no ima i dosta muškaraca koji kupuju svojim boljim polovinama i vraćaju se više puta sa novim idejama i željama.

Kakve su povratne informacije?

Za sada nismo imali negativnih reakcija. Zaista se trudimo da sve što uradimo uradimo kao za sebe. Sa tom praksom dobrog domaćina uspevamo da zadovoljimo svoje kupce.

Kako okolina gleda na vaš rad?

Moja supruga je bila i najveći pokretač da se otisnem u kreativne vode i konstantno dolazi sa novim idejama za nakit. Također i ostatak porodice blagonaklono gleda na moj rad i podržava me u razvoju.

Što sve nudite?

Moguće je napraviti gotovo bilo što od smole, opcije su široke: medaljoni, minđuše, prstenje, narukvice, nanognice, moguće je i praviti nakit po želji kupca. Možemo utisnuti sliku u smolu, suve materijale, lišće, manje plodove, cveće.

Pamtite li neki zanimljiv događaj vezan za vaš hobi?

Neću lagati, nema previše trenutaka za pamćenje, pošto pravim nakit uveče, kada svi u kući legnu da spavaju, no rado se setim prvog medaljona koji sam napravio, kao i lepih reči svog prvog kupca, kada mu je stigao medaljon.

Imate li planove?

Itekako! Nove ideje za nakit, medaljoni sa poludragim kamenjem, manji nakit za ljubimce, nakit sa slikama poznatih umetnika. Izrada sajta, otvaranje više kanala prodaje, povećano učestvovanje u humanitarnim akcijama, podizanje nivoa na ozbiljni komercijalni, ulazak u knjižare i podavnice i finalno otvaranje radnje Epoxy Crafty.

epoxy_crafty imate i na Facebooku i na Instagramu, pod istim nazivom. Dobro došli ste da se uvjerite u ljepotuni kvalitet ovog brenda.