Malvina Koštić Mašić (28) dolazi iz Sarajeva. Studentica je sa zanimljivim hobijem - pletenjem. Trenutno se nalazi na Master studiju predškolskog odgoja. Plesti je počela u ranom djetinjstvu, još prije polaska u školu. Kao djevojčica pomagala je majci plesti tradicionalne bosanske ćilime, tako da je njen talent i nasljeđen.

Kako ste počeli izlagati svoje radove na društvenoj mreži?

Sve je počelo nekako spontano s obzirom da danas imamo potrebu da sve što nam se sviđa podijelimo na društvenoj mreži, tako sam i ja objavila jednu sliku koja je privukla dosta pažnje, što me ohrabrilo da napravim profil samo za svoje ručno pletene radove, gdje ih sada i prodajem.

Kome ste napravili prve pletene cipelice?

Sestrinoj djevojčici. Ona mi je bila motivacija da ih naučim plesti.

Koje kvalitete su potrebne da bi netko mogao plesti? Je li to strpljenje, mirna ruka ili brzina?

Strpljenje na prvom mjestu; meni je bilo potrebno duže vrijeme da naučim plesti patikice, bilo je puno pokušaja i pogrešaka dok nisam uspjela stvoriti ove modele koje možete vidjeti u galeriji slika. Pored strpljenja potrebna je i kreativnost.

Ljubav uloženu u vaš rad ja mogu vidjeti, a zanima me koliko je vremenski potrebno za izradu para patikica?

Djeca su oduvijek bila moja velika ljubav, koja se odražava i na moj ručni rad; često pletem nove modele jer jednostavno uživam u tome, to mi dođe kao terapija za opuštanje. Za jedan par pletenih patikica potrebno mi je 4-5 sati.

Pitat ću vas i za boje, jer ljudi se vode pravilima za dječake i djevojčice...

Za mene ta pravila ne postoje, ali narudžbe su uvijek iste: siva i plava za dječake a sve nijanse roze boje za djevojčice.

Osim patikica radite i kape, šeširiće, šalove. Recite nam što je lakše napraviti?

Najlakše je šal i kapu, rukavice i patikice malo teže, ali kada se nauči, ništa nije teško.

Što biste poručili za kraj? Zašto su ručno pleteni proizvodi bolji od onih tvorničkih, mašinskih?

Da li bi radije kupili sliku koju je naslikao umjetnik ili neku koja je samo isprintana? Tako je i sa ručnim radom, da bi se ispleo određeni predmet potreban je određen talent kojeg nema u tvornici.

Za više radova i slika posjetite Instagram: @balopi.knitter i uživajte u rukotvorinama.