U Americi se probudilo zlo, neonacisti u Charlottesvilleu ubili su čovjeka, a Trump je umjesto osude odgovornost prebacio na obje strane i to nakon dugog promišljanja. No Karolina Vidović Krišto ga je baš zato pohvalila

Dok ništa ne ostane, HTV2, 14. kolovoza, 14:24


Ne postoji ludorija od koje ne možete napraviti religiju niti religija od koje ne možete napraviti novac. Njemački film ‘Dok ništa ne ostane’ (scenarij i režija Niki Stein), dobar izbor Vesne Ćuro-Tomić, izvrsna je priča o scijentologiji, modernoj vjeri čije su temeljne pretpostavke nalik na crtić, pa ipak je ta ‘religija’ na svoju stranu uspjela privući ljude poput Toma Cruisea i Johna Travolte.

Scijentologija je ‘znanstvena religija’ koja ima svoje psihijatrijske metode dijagnostike i liječenja, ustrojena je kao vojska ili ilegalna stranka, temelji se na vjeri u čovjeka kao vječno duhovno biće, ali mu prije vječnosti nemilosrdno cijedi novac, koji vjernici daju za skupe tečajeve scijentološkog školovanja. ‘Temeljni’ cilj scijentologije je čišćenje društva od ljudi koji ne žele raditi. Toma Crusiea su scijentolozi, navodno, oslobodili govorne mane i osposobili za posao glumca pa im je tu uslugu vratio u milijunima dolara. Zbog toga ga je, međutim, ostavila žena, a nešto slično događa se i u ovom filmu. Mnogi očajnici zbog raznih problema spas traže u scijentologiji, a kad uđu, nema van…

Film je nastao na temelju istinite priče iz 1997. godine. U Njemačkoj su vlasti scijentologe stavile pod nadzor Službe za zaštitu ustavnog poretka, ali je nisu zabranile. Obavezno pogledati! Sve su današnje religije, naime, neka vrsta scijentologije samo ih vlasti ne nadziru, već im se i same pokoravaju.

Skener, HTV1, 18. kolovoza, 07:50


Noćna mora preselila se u Dobro jutro! Ideje Ševe, Hampija, Cezara, Letice, Jajana, Schwartza i sličnih zvijezda Malnarove galaksije - koje su bile logično situirane u ambijent alternativne, opičene male televizije koja je vječno bila u službi Službe - uselile su se u srce javne TV kuće. Kako, zašto? Karolina Vidović Krišto u svom je Skeneru u petak opet briljirala, oplevši po State Departmentu kao amaterskoj udruzi koja se bazira na rekla-kazala glasinama.

‘Kakve veze imaju Drugi svjetski rat, NDH i ustaški pozdrav sa stanjem vjerskih sloboda u Hrvatskoj? Na temelju čijih informacija oni sastavljaju izvješće? Čini se da se drže onoga što mediji u Hrvatskoj prenose i kakvu sliku oni stvaraju. Kad govorim o medijima, tu prvenstveno mislim na takozvane mainstream medije’, rekla je - u srcu mainstream medija - bivša miss dijaspore, pa stala u obranu Donalda Trumpa, najveće zvijezde hrvatske desnice nakon Hasanbegovića. U Americi se probudilo zlo, neonacisti u Charlottesvilleu ubili su jednog čovjeka, a Trump je umjesto osude odgovornost prebacio na obje strane i to, da nevolja bude veća, nakon dugog promišljanja. No KVK ga je baš zato pohvalila.

‘Rasizam je zlo, tek 48 sati kasnije rekao je Trump, objavio je Guardian’, rekla je Vidović Krišto braneći Trumpovu zakašnjeli ekvidistancu profašista i antifašista pa nastavila: ‘On je objasnio kako je eksplicitnu izjavu želio dati tek kada pribavi sve relevantne informacije. Naglasio je i da je nasilje neprihvatljivo s koje god strane da dolazi.’

‘Unatoč izjavi da je nasilje neprihvatljivo, tzv. mainstream mediji kao da ne čuju i ne žele čuti što Trump govori. Prenose kako Trump pokušava opravdati nasilje jedne strane i kako je ostao sam u svojoj obrani rasizma. Zanimljivo da svjetski mediji inzistiraju na tome da on staje na jednu stranu’, komentirala je novinarka koja se proslavila plasiranjem bedastoća, zbog čega dio njenih pametnijih šefova čupa kosu s glave, ali ti su u manjini.

Pitanje je dana kad ćemo na HRT-u gledati novinare tipa Zrinke K. i tarot. Ima li u ovoj zemlji itko dovoljno mudrosti da zaustavi još jedno poniranje javnog medija u kaljužu?

N1, Studio uživo, 18. kolovoza, 09:15


Krešo Beljak uvijek pogađa u sridu, nikad u ništa, takav je to alkar. Vlada despotski, ali govori k’a Salomon. Ovoga puta opleo je po Tolušiću, ministru poljoprivrede koji je Hrvatskoj htio zatvoriti vrata tržišta jugoistočne Europe, a poljoprivrednicima uvesti obaveznu članarinu za neku njihovu komoru, mrijestilište trutova.

‘Kroz mala vrata je pokušao uvesti pravilnik o poljoprivrednoj komori, čime bi se vratilo obavezno članstvo. To je potez kojima se prisiljava ljude da plaćaju nešto od čega nemaju koristi. Sve te komore, uz neke izuzetke, služe kao obavezan dodatni porez na porez onima koji proizvode’, rekao je Beljak pa nastavio: ‘Jedan novi para namet je nešto što je apsolutno loše, to je poticaj za mlade i stare poljoprivrednike da što prije napuste državu. Činjenica je da određeni potezi koji se povlače nemaju veze s hrvatskim interesima. Država nam je očito preglomazna, a i dalje se sada zapošljava. Zbog tih nekoliko stotina HDZ-ovih i HNS-ovih uhljeba nekoliko desetina tisuća mladih i školovanih otići će van.’

Fotografija u Hrvatskoj, HTV 3, 19. kolovoza, 20:45


Emisija o Franji Mosingeru, autoru čuvene fotografije Josephine Baker u Zagrebu, snimljene 1929. godine, odličan je uradak! Mosinger, manje poznati fotograf, školovao se u Beču, a zbog očeve smrti vratio se u Zagreb pa nastavio raditi kao profesionalni fotograf. Stručnjaci kažu da je ‘modernizirao hrvatsku fotografiju i učinio je dijelom vitalne europske matice’. Mosinger, Židov, 1933. snimio je sjajnu fotografiju na kojoj vojnička čizma gazi dječju igračku; godine 1943. otišao je u partizane gdje je snimio dosta dojmljivih prizora, ali i agitprop uradaka.

Sve što na Trojci valja recidiv je ‘mračne’ prošlosti za vrijeme koje je ovaj program uređivao inovativni, maštoviti i svestrani Dean Šoša. Ciklus kratkih emisija Fotografija u Hrvatskoj spada u takve ostatke ‘mraka’. Ostatak Trojke je ekstenzija TV kalendara, Dnevnika i sličnih emisija. Jao nama.

portalnovosti