Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji čeka izglasavanje u Saboru, diže sve više prašine. Ministar zdravlja Rajko Ostojić i Vlada žustro brane Zakon govoreći da se radi o humanom i proeuropskom zakonu dok s druge strane brojne vjerske udruge tvrde da je Zakon upravo suprotno - nehuman.

Najdalje u kritikama prijedloga Zakona o MPO otišao je HDZ. Njihov potpredsjednik, Damir Jelić nazvao ga je sramotnim te usporedio sa Jasenovcem i Bleiburgom.

Kritike Zakonu uputili su i članovi HDSSB-a, koji su se zajedno sa nekim članovima HDZ-a i građanima danas u Crkvi Sv. Marka molili protiv tog Zakona.

- Ova akcija danas je jedna spontana inicijativa kao odgovor na poziv hrvatskih biskupa koji pozivaju na molitvu, post i pokoru za hrvatske zastupnike da uključe svoju savjest da se spriječe hrvatska djeca od zamrzavanja. Namjeravali smo napraviti prosvjed, ali smo odlučili da je najbolji prosvjed napraviti pred onime tko je vladar života i smrti, a to je Isus Krist. Ovo je pitanje života i smrti, ne svjetonazora i pitanje o kojemu će uvelike ovisti opstojnost hrvatskog naroda i države kao takve - rekla je Verica Kraš Villa članica organizacijskog odbora inicijative "I ja sam bio embrij".

O Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji kratko smo razgovarali sa saborskim zastupnikom, ali i svećenikom u mirovini, don Ivanom Grubišićem.

Don Grubišiću, koje je Vaše mišljenje o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji?

Radi se o Zakonu koji je užasno važan za cjelokupno hrvatsko društvo i u takvome niti jedna politička opcija ne bi smjela imati glavnu ulogu. Najbolje i najpravednije bi bilo da o Zakonu odlučuju građani na referendumu.

Kako komentirate reakcije oporbe i nekih vjerskih udruga?

I oporba i vjerske udruge pa i Crkva imaju pravo izraziti svoje mišljenje. Žalosno je samo što se iz svega ovoga izvlači politikanstvo.

Kako komentirate izjavu potpredsjednika HDZ-a, Damira Jelića, koji je ovaj zakon usporedio s Jasenovcem i Bleiburgom?

Usporedba Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji sa Jasenovcem i Bleiburgom je u najmanju ruku glupa. To se tako ne radi. Ipak je riječ o zakonu koji govori o nastajanju ljudskog života. Ni jedan zakon nije savršen, ali koristiti nešto takvo u političke svrhe nije u redu. Zato naglašavam da je na narodu da donese odluku.

Danas se u Crkvi Sv. Marka od jutro molilo protiv Zakona o MPO. Što mislite o tome?

Mogu samo reći da Bog ne uslišuje takve molitve koje su politički dirigirane.