Istaknuti američki analitičar i česti komentator po pitanju događanja u Siriji, Dr. Webster Tarpley, rekao je u razgovoru za Press TV kako smatra da bi pobunjenici, ako bi jednog dana uspjeli doći na vlast u Siriji, pokrenuli "genocidan stroj" koji bi stvorio "kolosalno krvoproliće" kakvo se još nije vidjelo u ovome stoljeću.

Press TV: "Da li će Sirijska Slobodna Vojska (FSA) okrenuti protiv SAD-a kao i ranije al-Qaeda?"
Tarpley: "Ukoliko FSA i al-Nusra Front odredi smrti ikada dođu na vlast u Siriji, ili na većem dijelu Sirije, svjedočili bismo kolosalnom krvoproliću koje bi svakako bilo najveće u ovom stoljeću. Moglo bi se usporediti s pokoljima u Africi 90-ih godina. Ovdje bi se desio genocid protiv šijita, alawita, kršćana, melkita, maronita, pravoslavaca i svih drugih koji nisu politički prihvatljivi ovim ubojicama, kao i strani stanovnici, deseci tisuća iz drugih zemalja također bi bili kandidati za egzekucije. Za sve to će biti odgovorni Obama i Hillary Clinton, prvo su Libiju prepustili al-Qaedi, a sada žele i Siriju. Ovo je sasvim dovoljan razlog da zatraži odlazak Obame, jer ovo je veliki međunarodni skandal.

Također možemo primijetiti kako pobunjenici postaju sve arogantniji. Kažu kako žele ispriku od Rusije jer ih nisu podržali, a ljuti su i na SAD jer ih ne podržavaju dovoljno. Ovo bi u konačnici bio nezavisni teroristički emirat, vjerojatno satelit Saudijske Arabije ili Katara, ali definitnvo ne Europe, Rusije, SAD-a ili nekog drugog. To bi bilo stvaranje genocidnog stroja na prostoru istočnog Mediterana."

Press TV: "Koji je zapravo konačni cilj potpaljivanja općeg rata u Siriji?"
Tarpley: "Gol je i uvijek je bio isti - uništavanje moderne države, baš kao i u Libiji, uništavanje zemalja koje su proizašle kao nasljednice Nasserovih reformi u Egiptu 50-ih i 60-ih godina. Cilj je danas te države razbiti u mini-države i mikro-države."

Press TV: "Neki govore kako je Iran konačni cilj iza svega ovoga?"
Tarpley: "Da, u isto vrijeme se nastoji Iranu oduzeti glavnog saveznika u Arapskom svijetu te kako bi se prekinula logistička ruta za Hezbollah. Ovo je zapravo uvertira u mnogo veće, šire i razornije ratove. Ovo je tragična situacija i sponzori bi se morali odmaknuti jer ni oni neće dobro proći.

Press TV: "Što mislite koliko će se upletenost u ovu situaciju u konačnici odraziti na Tursku?"
Tarpley: "Recimo da ovi odredi smrti preuzmu vlast u Siriji, iduća misao za njih će biti koga idućeg napasti. Mnogi od njih su veterani rata destabilizacije u Libiji, sada se nalaze u Siriji. Ovo su do sada već postale fašističke bande, poznaju samo jedan oblik života - ratovanje.
Stoga će gledati koga napasti - Erdogana u Turskoj, jordanskog kralja ili možda obalne gradove u Libanonu? Možda sukob s Kurdima? Nitko ne može predvidjeti, no ovo je jedna rušilačka snaga koja je puštena u Levant".

Izvor: Advance