Nagradu, koja je dodijeljena na ovogodišnjem Frankfurstkom sajmu knjiga, Ugrešić je dobila za njemačko izdanje svoje knjige Karaoke Culture.U svojoj čestitki nagrađenoj književnici ministrica kulture Andrea Zlatar je napisala: "Bilo je iznimno zadovoljstvo pročitati službeno obrazloženje žirija koje je prepoznalo i odlučilo nagraditi Vaše eseje objedinjene u knjizi Karaoke kultura. Jer doista, nama, poznavaocima i Vaših ranijih briljantnih analiza suvremenog društva, razotkrivanje suptilnih mehanizama moći i opresija kojima se ljude čini neslobodnim mnoštvom, namjesto slobodnim pojedincima i vaša nagrađena zbirka, kako su to dobro primijetili članovi žirija – zaustavlja smijeh u grlu. Ali i nagrađuje mudrošću i uvidima koji nam pomažu postaviti nova pitanja i potražiti nove odgovore."

Nagrada koja nosi ime jednog od najznačajnijih intelektualaca 20. stoljeća zasluženo je i iznimno lijepo priznanje za ustrajni i nepokolebljivi spisateljski rad, ali i još jedan, novi putokaz u razvoju književnosti, istaknula je ministrica Zlatar Violić dodavši kako vjeruje da će ga "prepoznati mnogi, a putem njega i ispravnost Améryjevih upozorenja da su zaborav i jeftini oprosti društvenih opresija amoralni".

Nagradu je 1982. utemeljila Maria Amery, udovica esejista Jeana Ameryja u znak sjećanja na njegovo djelo, a dodjeljuje se za iznimna postignuća na polju esejistike autorima koji u svojim djelima kritički prikazuju svoje vrijeme. Nagrada se dodjeljuje svake dvije godine, a među dosadašnjim dobitnicima su i mađarski književnik Imre Kertesz i slovenski književnik Drago Jančar.

 

Izvor: Zamirzine