Đurin dimnjak , odavno bez svoje radne funkcije, simbol je slavne industrijske prošlosti cijelog Slavonskog Broda, oznaka njegove industrijske i tehničke baštine. Na Đurin dimnjak penjalo  za Praznik rada da se izvjesi zastava.
Danas je teško i zamisliti da je imao svrhu, da se iz njega pušio dim, a da je ispod njega radilo više od deset tisuća radnika.

Đurin dimnjak, odavno bez svog prvotnog značaja i značenja, istovremeno je i simbol, u industrijsko-razvojnom smislu, današnjeg stagnantnog Broda. Ne služi ničemu kao što je svrhu izgubila brodska prorijeđena industrija. Danas se niko ne penje na Đurin dimnjak, jer radnici nemaju ni rada ni praznika.

Đurin dimnjak priziva ondašnji duh vremena i odražava današnji duh nevremena.

Đurin dimnjak napravljen je kad i Tvornica vagona. Dana13. travnja 1964. godine u 9,30 sati Brod i okolica pogođeni su snažnim potresom u kojem je stradalo preko 2 000 kuća i 960 stanova. Šezdesetak ljudi je lakše ranjeno, a dvije žene su teže ozlijeđene. Stradao je i Đurin dimnjak. Crnotravci su srušeno dozidali, što se vidi, jer dimnjak ima dvije boje.

Đurin dimnjak nekada je bio falički simbol potentnog grada, a danas je pritka u osušenom vrtu.