Do tri ekskluzivne vijesti iz budućnost došli smo zahvaljujući odvažnim putnicima kroz vrijeme, suradnicima virtualnog dnevnika SBPeriskop.  Upravo kad smo im za avanturistički napor htjeli isplatiti honorar,  našli smo njihovu poruku da su ponovo otputovali, ovaj put u prošlost, u romantično doba kada su  pred brodskim kinima Jadran i Partizan  ordinirali tapkaroši ulaznica.

 


 

  O krađi identiteta i drugim nečistim silama


 

Zaista, nitko iz davne 2012. godine nije mogao ni pretpostaviti kakve će sve reperkusije izazvati pravorijek donešen na Vrhovnom sudu Autonomne pokrajine Slavonije i Baranje, a koji je prije nekoliko mjeseci svoj definitivni epilog dobio na Međunarodnom sudu za prava ideja u Kartumu. Podsjetimo posjetitelje virtualnog dnevnika SBPeriskop o cijelom slučaju. Naime, ni časa ne časeći Grad Slavonski Brod podnio je tužbu u ime njegovih konsterniranih stanovnika i njegovih LOPOV-a (skraćenica za LOkalne POlitičke Veličine) protiv Grada i gradonačelnika Ogulina za drsku krađu identiteta.

 

Svi se još uvijek dobro sjećaju da su Brođani tvrdili da su oni jedini na svijetu autorizirali zamisao o diznilendizaciji cjelokupnog grada kao njegovog brand new, te da će svaki pokušaj prisvajanja njihovih ideja o instaliranju kipova po motivima bajki Ivane Brlić Mažuranić, biti smatran najobičnijom drskom krađom.  No, poslije presjecanja vrpce i nakon što se mali Tomica kao prvi posjetitelj zabavnog parka u Ogulinu, a na oduševljenje brojnih posjetitelja iz federacije i inozemstva, prošetao s robotskom replikom psa Bundaša koji je veselo skakutao i mahao repom, Brođani koji su cijeli događaj pratili live na svojim mobitelima, počeli su kao u snu bauljati ulicama svoga grada , vičući : „Vratite nam naš identitet“, „Ne treba nam kruha bez identiteta“, „Mi samo hoćemo hoćemo živjeti u gradu iz bajke“ itd. Brojni kineski, japanski, korejski, indijski i estonski turisti koji su bili u obilasku korza i velebne fontane, u nevjerici su promatrali brojne iscrpljene ljude koji su svašta buncali misleći da se radi samo o još jednoj grupi otpuštenih telekomunikacijskih radnika, željezničara i strojara raznih profila. Zaustavljen je promet, osjećala se čudna atmosfera, a starije žene kasnije su se klele da su vidjele kako su se iz desnog oka, na spomeniku Ivane Brlić Mažuranić, kotrljala krupna suza.

 

Skratimo priču. Podnešena je tužba, sud je presudio u korist tužitelja, uslijedile su žalbe, bez uspjeha i...  ten yeras after, danas 2022. godine, lavina je nezustavljivo krenula. Naime, presuda je postala temelj za pokušaje ispravljanja velikih biološko-povijesnih nepravdi. Prvo su zastupnici europske kulture tužile Hollywood za krađu identiteta, a potom su europski političari tužili cijelu SAD za istu stvar!  Žene su tužile tranvestite, a predstavnici gejzira tužile su proizvođače  pretis-lonaca. Napokon, za krađu identiteta ptice su tužile šišmiše. „Iskoristili ste evoluciju kako bi iskoristili naša krila, ono što samo mi imamo. Dolje evolucija, evolucija je krađa“, pjevale i graktale su ptice. Očekuju se tužbe zastupnika majmuna, papagaja i žaba protiv estradnih zvijezda. Dok ovo pišem jedan ekstremist, upavši u prostorije dvjestokvadratne redakcije, egzaltirano dovikuje: „Svaka čast Brođanima na inicijativi i sudovanju, a ja ću osobno, na temelju argumenata iz njihove tužbe tužiti Boga Svjetskom DNK povjerenstvu i Zemaljskoj koordinaciji svih religija, zato što je ukrao ljudski identitet!“

 

 


    Grad kipova (ukipljen grad)


 
Marni sakupljači informacija o napredovanju grada iz bajke ovih su dana dojavili podatke o novopostignutom napretku. Senzacionalna vijest koju su prenijele svi poznati svjetski web sitevi glasi: grad Brod from Kroejša, napokon ima više kipova nego živih ljudi. Skulpture su na svakom koraku, na svakom uglu, u parkovima, na obali Save, u Tvrđavi, na prvim i posljednjim skretanjima za down town, na krovovima, u salama, u umirovljeničkim domovima (tu je ponekad teško razlikovati kipove od živih ljudi), na balkonima, na semaforima... A za sve su zaslužni brodski kulturni amateri- pokretači akcije, polit-vodiči grada i gradske uprave i ujedinjeni svjetski umjetnici najamnici. Kada je potpisano namjerno pismo i pao prvi milijun kuna, sve je nezaustavljivo krenulo. Cijeli Brod postao je kiparska Kolonija Brod. Činjenica je da su neki mađarski, ukrajinski i grčki kipari preselili u Brod, jer tu se da dobro živjeti od stalnih narudžbi kipova temeljenih na likovima iz beletristike.

 

Nameću se usporedbe s arheološkim nalazima u Kini vojske od 8000 vojnika napravljenih od terakote. Svi oni bili su postavljeni u grobu prvog vladara Kine Qin Shihuanga koji je umro između 221. i 210. godine prije Krista. Svaka od tih figura predstavljala je unikatni umjetnički rad i odlikovala se individualnim karakteristikama. Vojnici su stajali u 11 redova i zauzimali prostor veci od 200 metara. Kasnije se pokazalo da je tih 8000 nijemih vojnika samo dio čitavog grada koji je podignut kao posmrtna pratnja umrlom vladaru. Pronađene su još i prostorije s figurama konjanika, različitim životinjama, te kraljevskom kočijom. Kasnije je otkrivena i impoznatna piramida koja je u sebi sadržavala kraljevski grob u kojem su osim kralja bile žive sahranjene i njegove konkubine koje mu nisu rodile djecu. Rijetki javni protivnici protivnici kiparizacije Broda pitaju se da li ovdje neko sebi pravi sličan kineski spomenik. I tko su onda konkubine? Da.  Treba istaknuti da Zagreb sa zavišću gleda na Brodske uspjehe. Naime, oni, jadnici, imaju samo jednog Petricu Kerempuha na Dolcu kojeg je napravio Vanja Radauš.  Bilo kako bilo, Brod je ukipljen grad!


 


   Tko to tamo plaši djecu?


 

 

Na regionalnom sudu za ljudska prava u Osijeku (REGSUDOS) potvrđena je presuda T. J. i V. K., stanovnicima gigatrgovačkog centra, u što je evoluirao Grad  Slavonski Brod, odnosno očevima maloljetnih dječaka. Kazna za neljudsko ponašanje, kako je ažurni sud okvalificirao njihove prekršaje, definirana je kao korisni humanitarni rad u trajanju od 182 sata. Konkretno, od strane pravosudnih vlasti donijeta je presuda da rečeni građani imaju skupljati smeće ispred najfrekventnijih turističkih punktova, odnosno ispred osam od sto i četiri (i tri u izgradnji) županijska mega/superstorea.

Prekršajni povod za ovu relativno blagu kaznu nečuvena je roditeljska okrutnost koju će žitelji  trgovačkog centra (Grada Broda) još dugo pamtiti. Naime, rečeni roditelji, naizgled bez ikakvog povoda, poveli su svoju djecu u šetnju u down town, Ne najavivši im svoje nakane zaustavili su se na jedan metar pored jedne od nekoliko instaliranih kiparskih gromada za koji pojedini građani i cijela vlast gigatrgovačkog centra tvrde da predstavljaju likove iz bajki I. B. Mažuranić. Potreseni očevici su pod zakletvom potvrdili da su djeca nakon što su, utvrdilo se policijskim očevidom, ugledala, za dječju psihu, zastrašujuću, prijeteću i neodgonetivu formu, pokazivala sve simptome nekontrolirane uplašenosti, panike i užasnutosti. Zahvaljujući pomoći nekolicine prisebnih građana šokirana djeca su se smirila, a nesmotrenim očevima na licu mjesta jedna stara poštovateljica Meštrovića i Kršinića, smireno je, ali strogo rekla da je samo odgovarajuća edukacija (Ne, nemoj mu prići (kipu), hoću izdaleka da gledam tvoja tvoja oka dva-tri...) o dobrim namjerama i kipara i onih koji su GA odabrali da instalira svoje ultra osobene vizije, mogla spriječiti ovaj nemili incident.

Pitamo se, nakon svega, zabrinuti, tko je slijedeći? Tko to tamo plaši našu djecu?

Planeta majmuna