S obzirom na to da će Hrvatska od 1. siječnja 2013. godine morati kupovati emisijske kvote za CO2, Tireli zaključuje da Plomin 3 neće moći iz svojih prihoda pokriti troškove poslovanja u razdoblju od 20 godina i da će imati gubitak od 400 do 600 milijuna euraGradnja prateće infrastrukture novog bloka termoelektrane Plomin počet će do kraja godine, a do kraja prvog tromjesečja 2013. godine trebao bi biti završen i izbor strateškog partnera. Jedan od ključnih uvjeta pri odabiru bit će postotak sudjelovanja domaćih gospodarstvenika – potvrdio je 27.6. na konferenciji ’’Elektroenergetski sustav RH’’ Ante Ramljak, predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede i član Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.

Kako izvješćuje Večernji list prema podacima iznesenim na konferenciji, HEP bi u gradnju i opremanje ovog objekta do 2021. godine trebao uložiti 1,6 milijardi kuna, što Plomin 3 čini najvećim HEP-ovim investicijskim projektom. Kada bude dovršena ta 500 megavata jaka elektrana na ugljen, trebalo bi to rezultirati znatnim smanjenjem uvoza električne energije, ali i općenitim poboljšanjem poslovne bilance HEP-a, s obzirom na činjenicu da bi energija proizvedena u Plominu 3 trebala biti znatno jeftinija od uvozne.

Ipak, najviše kontroverzi oko cijelog projekta i dalje izaziva izbor ugljena kao energenta, i to ne samo iz ekoloških, već i iz ekonomskih razloga. Naime, osim ekoaktivista postoji i cijeli niz stručnjaka koji dovode u pitanje isplativost upotrebe ugljena u novoj HEP-ovoj elektrani. Jedan od njih je profesor s Pomorskog i Tehničkog fakulteta u Rijeci, Enco Tireli koji je, među ostalim, bio i direktor gradnje TE Plomin 2, voditelj proizvodnje u TE Plomin 1 te ministar industrije i energetike. Tireli smatra da će TE Plomin 3 imati gubitak od čak 1,150 milijardi eura! On je izradio cijelu studiju o tome, a rezultate je, kaže, predstavio i ministru Radimiru Čačiću i upravi HEP-a. Tako upozorava da u tijeku rasprava o Studiji utjecaja na okoliš za Plomin 3 nisu navedene činjenice o emisiji ugljičnog dioksida iz Direktive EU. S obzirom na to da će Hrvatska od 1. siječnja 2013. godine morati kupovati emisijske kvote za CO2, termoelektrane u Hrvatskoj, koje proizvode pet milijuna tona CO2 godišnje, morat će plaćati čak 100 milijuna eura, jer je prosječna cijena tone CO2 iznosila lani 20 eura.

Stoga Tireli zaključuje da Plomin 3 neće moći iz svojih prihoda pokriti troškove poslovanja u razdoblju od 20 godina i da će imati gubitak od 400 do 600 milijuna eura.– To je optimistična varijanta. Kad se uzmu u obzir i druge stavke, poput inflacije, cijene goriva, tehnologije, troškovi kredita, gubitak će iznositi više od milijardu eura - upozorava Tireli. Taj gubitak pak pokrit će investitor, koji će onda bankrotirati, ili krajnji potrošači.

Izvor: www.zamirzine.net