Pogodba "Kosovo za Evropu" nije dobra, jer Evropska unija nije oduševljena idejom da joj pristupe Srbi, kaže Noam Chomsky."Pristupanje Srbije EU je u ovom trenutku prilično dubiozan potez. Čak i pod uslovom da će vas Evropa prihvatiti, što ni u kom slučaju nije izvesno. Znate, Evropa je veoma rasistički nastrojena prema ideji da u Uniju uđu Srbi, tako da to neće biti tako jednostavno", kaže Chomsky.

Čak i kada bi bila, navodi Chomsky, to ne bi bio ispravan potez, jer EU trenutno srlja u samoubilačkom pravcu, posebno zbog svoje ekonomske politike, koja urušava siromašnije članice.

"U poređenju s njom, američka finansijska politika izgleda veoma progresivna. Sama ideja da nametnete mere štednje državama predstavlja ekonomsku katastrofu, i sada vidimo šta se događa. Svaki normalan ekonomista to vidi, a čak i Međunarodni monetarni fond to vidi", kaže Chomsky.

Noam Chomsky, najvažniji politički mislilac, u ekskluzivnom razgovoru za novi broj "Nedeljnika" navodi da nije iznenađen pregovorima Beograda i Prištine, i da razume pritiske pod kojima je Srbija. Po njemu, bilo je samo pitanje dana kada će Beograd popustiti.

"Postoji taj šablon, da će Zapad podržavati vlast, kakva god da je, dok god ona ispunjava njihove zamisli. Isti slučaj ste imali s Miloševićem tokom osamdesetih i ranih devedesetih", kazao je Chomsky za "Nedeljnik".

Najveći živi intelektualac, u prvom intervjuu za srpske medije posle mnogo godina, objašnjava da iza američke podrške nezavisnom Kosovu stoji dugotrajno geopolitičko promišljanje.

"Inicijativa Amerike usmerena ka bivšoj Jugoslaviji i posebno Kosovu, upravo je zbog održavanja i proširenja američke moći u onome što se geostrateški posmatra kao prilično krucijalan region. Delom zbog Evrope, a delom zbog Bliskog istoka", govori Chomsky.

Chomskynavodi da svetom upravlja sila, ne zakon, niti sentimentalnost.

"Činjenica da su Srbi bili toliko hrabri i toliko delotvorni u borbi protiv nacista nema apsolutno nikakav značaj za Britaniju i Ameriku posle rata. Oni prate svoje interese, interese moći. Nema osećajnosti, nema pravne odgovornosti. Tako funkcioniše svet", kaže Chomsky.

Chomsky dodaje da je Nemačka priznala nezavisnost Hrvatske bez ikakvog obzira prema međunarodnom pravu i bez ikakve brige za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

"Naravno da je Jugoslovenska narodna armija priskočila u pomoć srpskoj manjini. Tako da je nemačka inicijativa predstavljala odlučujući korak koji je doneo taj ogromni sukob", navodi Chomsky.

On upozorava da je Evropa suštinski rasističko društvo, koje ne trpi različitost.

"Ne vlada u Evropi, kako je rekao Dobrica Ćosić, samo srbofobija. Fobije su svuda. Neofašističke partije sve su jače - posebno u Mađarskoj i Austriji, ali i u drugim državama. Evropa je veoma rasističko društvo. Oni ne žele različitost, oni žele homogena društva", kaže Chomsky.

U velikom intervjuu "Nedeljniku", objavljenom na deset strana, profesor čuvenog MIT-a, počasni diplomac 37 univerziteta i autor više od stotinu knjiga, govorio je i o ulozi Nemačke u raspadu SFRJ, o Latinskoj Americi posle smrti Chaveza, Arapskom proleću, širenju NATO-a i ocenio da je američka spoljna politika sa Obamom napravila veliki zaokret - i to nagore, jer je postala brutalnija.

Izvor: SEEbiz