Agencija za sigurnost EU je u utorak započela javne konzultacije o znanstvenom mišljenju, vezanom uz zdravstvenu sigurnost uporabe umjetnog zaslađivača aspartam, koji se koristi kao zamjena za šećer.

Sigurnost aspartama do sada je bila predmet nekoliko, kako političkih, tako i medicinskih kontroverzi.
Pod trgovačkim imenima Equal, NutraSweet i Canderel, aspartam se dodaje kao sastojak u oko 6.000 prehrambenih artikala, hrane i pića širom svijeta, uključujući i dijetna gazirana pića i ostala bezalkoholna pića, instant doručak, osvježivač daha od mente, žitarice, žvakaće gume sugar-free (bez šećera), kakao smjese, smrznute deserte, želatina deserte, sokove, laksative, vitaminske dodatke za žvakanje, mliječna pića, farmaceutske lijekove i dodatke, mješavine sokova, stolna sladila, čajeve, instant kavu, razne preljeve, boje za vino i jogurte.
Aspartam se također upotrebljava kao jedan od zamjena za šećer kod prehrambenih proizvoda za dijabetičare.

U sustavu označavanja prehrambenih aditiva u Europi dolazi pod nazivom E951.

'Svi dioničari i zainteresirane strane se pozivaju da daju komentar o temi putem javnih internet konzultacija do 15. veljače 2013.godine," piše u izjavi Europske agencije za sigurnost hrane.

Stručnjaci agencije, koristeći dostupne informacije o aspartamu i supstancama na koje se razlaže, su zaključili u svom mišljenju (op.pr. draft opinion – preporuka za mišljenje komiteta) da su razine trenutno određene u Europi sigurne po zdravlje.

Stručnjaci su analizirali sve moguće neželjene efekte fenilalanina, jedne od supstanci na koje se razlaže aspartam, na fetusu u razvoju. Za fenilalanin se zna da je toksičan u većim količinama.
izvor(i): http://www.rawstory.com/rs/2013/01/08/eu-launches-public-consultation-on-artificial-sweetener-aspartame/


Izvor: Advance