/SBPeriskop

FBI - Knjiga pravila: Mutna taktika organizacije otkrivena u izvještaju Intersept-a

Država, Psihologija
Objavio: sbperiskop
FBI - Knjiga pravila: Mutna taktika organizacije otkrivena u


SAD važe za državu u kojoj se uglavnom poštuje sloboda štampe. Izvještaj o metodama Federalnog istražnog biroa (FBI) za praćenje novinara, međutim, predstavlja još jednu tamnu mrlju na toj slici. FBI regrutuje i djecu da špijuniraju.

Široka ovlaštenja

Izvještaj istraživačkog portala Intersept otkrio je tajnu moć i široka ovlaštenja FBI-ja - od praćenja novinara do odnosa prema doušnicima, javlja Russia Today.

Povjerljivi dokumenti, koje je mjesecima analizirao tim Intersepta, obuhvataju i FBI knjigu pravila, poznatu kao Vodič za domaće istrage i operacije (DOIG), i tajna uputstva za slučajeve borbe protiv terorizma i vođenje povjerljivih doušnika.

Istraga Intersepta otkrila je da FBI špijunira novinare, deportuje iz SAD imigrante doušnike kada mu više nisu od koristi, kao i da primjenjuje intenzivno praćenje i nadgledanje meta za koje čak ni ne mora da postoji sumnja da su učinile nešto loše.

DOIG otkriva "alarmantnu moć" kojom FBI raspolaže u špijuniranju novinara.

Povjerljivim pravilma iz 2013. godine propisano je da je agentima potrebno odobrenje od samo dva zvaničnika FBI-ja za praćenje telefona novinara. Time se preskače uobičajena procedura, koja podrazumijeva sudski nalog.

Ako FBI želi da otkrije ko je povjerljivi izvor medija tako što će pratiti novinara, onda je potrebno dodatno odobrenje od zamjenika tužioca.

Ukoliko, međutim, FBI namjerava da otkrije izvor preko dosijea "osumnjičenog" za davanje informacija medijima, a ne preko novinara, onda Ministarstvo pravde ne mora da bude uključeno u proces izdavanja odobrenja za praćenje.

Hiljade dozvola

U pravilima iz 2013. godine se, kada je riječ o medijima, pominju telefonski razgovori.

FBI svake godine odobri hiljade dozvola za praćenje, od kojih su mnoge usmjerene ka tehnološkim kompanijama i podacima o korištenju interneta, odnosno internet adresa koje je meta posjećivala, i to uporedo sa naredbom kompanijama da ne smiju da otkriju da su dobile zahtjev od FBI-ja.

Portparol FBI-ja Christopher Allen odbio je da potvrdi za Intersept da su pravila promijenjena od 2013. godine.

Veliki broj dokumenata bavi se i odnosom FBI-ja prema doušnicima, koji izaziva zabrinutost zbog građanskih sloboda ljudi koji su označeni kao mogući dostavljači.

Praktično, svako može biti označen kao mogući doušnik, čak i maloljetnici bez znanja roditelja, dovoljno je samo da je dozvolu izdao supervizor u FBI-ju.

Agentima se savjetuje da o mogućim informatorima prikupljaju obavještenja kojima bi kasnije mogli da ih pritiskaju ako odbiju da se povinuju zahtjevima agenta.

Agenti FBI-ja, također, mogu da regrutuju doušnike preko interneta koristeći lažna imena i privremene (jednokratne) mail adrese. U dokumentima se pominju i procedure za doušnike imigrante.sott


Komentari

Komentirati možete samo kao prijavljeni korisnik