U analizi o podrivanju moći petrodolara od prije tjedan dana smo naveli kako su sporazumu s Narodnom bankom Kine o bilateralnoj trgovini i otvaranju svojih financijskih tržišta kineskom yuanu od europskih zemalja dosad pristupili Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Luksemburg. Predstavnici Narodne banke Kine su 28. lipnja u Švicarskoj na marginama skupštine guvernera Banke za međunarodna poravnanja potpisali Memorandume o razumijevanju koji za cilj imaju promicati suradnju između Kine i Luksemburga i Francuske i to "u nadzoru, razmjeni informacija i sklapanju ugovora u trgovini u kineskom yuanu", dok je s Velikom Britanijom isto dogovoreno 18.lipnja, a Njemačka je isti sporazum potpisala u Frankfurtu krajem ožujka. (Narodna banka Kine, ruske kompanije Gazprom i Rosneft, BRICS Banka i Fond monetarnih rezervi u pohodu protiv petrodolara, MMF-a i Svjetske banke)Međutim, što se tiče Francuske nije sve ostalo na Memorandumu o razumijevanju s Kinom, jer je francuski ministar financija, Michel Sapin, učinio korak više i predlaže "rebalans" situacije na europskom valutnom tržištu, a mjere koje će predstaviti pred Europskom komisijom bi trebale okončati hegemoniju dolara u međunarodnoj trgovini.

U intervjuu za list Financial Times, Michel Sapin je rekao "kako ne smatra da europske zemlje moraju svoje transakcije činiti u američkoj valuti".

Također je istaknuo "kako su valute gospodarstava u nastajanju utjecale na konačni ishod u određenim očekivanjima u odnosu na dolar u posljednjih nekoliko mjeseci".

Francuski ministar financija Michel Sapin šokirao "saveznike" u Washingtonu i u intervjuu za Financial Times traži de-dolarizaciju Europe:
"Europljani su navikli na kupovinu u dolarima, kao u slučaju zrakoplova. Je li to nužno? Mislim da nije. Mislim da je moguć i potreban rebalans, ali ne samo u odnosu na euro, nego i u odnosu na strane važne valute koje su sve zastupljenije u međunarodnoj trgovini“, rekao je Sapin.

Francuske vlasti su ogorčene jer je američko pravosuđe francusku banku BNP kaznilo s visokom novčanom kaznom od 8 do 9 milijardi dolara zbog navodnih "nepravilnosti u poslovanju s Kubom, Sudanom i Iranom".

Gregorio López Sanz: "Prevaga dolara sa sobom nosi nedostatak suvereniteta"

"Europa ima ozbiljan problem, a to je nedostatak suvereniteta. U ovom slučaju se SAD drže jednostrane politike embarga i kažnjavaju svakoga tko se odvaži voditi politiku samovoljno", kaže profesor ekonomske politike na Sveučilištu u Castilla-La Mancha, Gregorio López Sanz.

"A što ako u jednom trenutku ostatak svijeta ili određena gospodarska područja odluče prekinuti s dolarom kao referentnom valutom? Preplavilo bi se valutno tržište i dolaru bi se dogodilo da izgubi sve privilegije. To bi bila velika kazna i udarac za američko gospodarstvo, a ako ostatak svijeta odluči okončati hegemoniju dolara, SAD će se morati nositi sa svojim velikim javnim deficitom, vanjskim dugom i problemima s inflacijom", smatra profesor Sanz.

U svakom slučaju, ovo je izgleda već nezaustavljiv trend, a sjetimo se da je sve počelo s dva retka koje je objavila kineska državna agencija Xinhua u listopadu prošle godine. Sada se "anti-dolarskom klubu" otvoreno pridružila i Francuska, i to samo desetak mjeseci od najave Kine "kako bi bilo dobro, zbog vlastite sigurnosti, razmisliti o mogućim posljedicama ovisnosti o američkom dolaru". (Advance.hr. 16. listopad 2013.: Analiza: U jeku američke krize iz Kine se poziva na "de-amerikanizaciju svijeta")Izvor: advance