Novinar lista The Guardian, Glenn Greenwald, ključna je osoba u procesu aktualnog "curenja" tajnih NSA dokumenata o globalnoj špijunaži. Preko njega američki zviždač Edward Snowden objavio je tajne dokumente. Snowden se još uvijek nalazi na prostoru moskovske zračne luke s neizvjesnom sudbinom.

Glede aktualne teme Greenwald je putem video linka prisustvovao "Konferenciji o Socijalizmu" (Socialism Conference) koja se održala jučer u Chicagu što ujedno otkriva i poneke detalje o Greenwaldovim političkim stavovima. U svojem izlaganju iznio je niz novih detalja vezanih uz globalno špijuniranje od strane američke Agencije za Nacionalnu Sigurnost (NSA).

Ističe kako NSA posjeduju naprednu novu tehnologiju koja im omogućava preusmjeravanje i spremanje jedne milijarde telefonskih poziva na dan. Istaknuo je kako se radi o "globaliziranom sistemu uništenja svake privatnosti koji stvara atmosferu straha". Navodi kako NSA može spremiti svaki telefonski poziv i preslušavati ga kada god požele. Također je istaknuo kako će novi tajni dokumenti uskoro izaći u javnost.

"Ono što zapravo imamo ovdje je globalizirani sistem koji sprječava da se bilo kakva elektronska komunikacija obavi bez da se ista ne sprema i nadzire od strane NSA-a", rekao je te nagovijestio kako posjeduje dokumente koji to potvrđuju.

Posebno je istaknuo hrabrost Edwarda Snowdena. "On je osoba bez ikakvih privilegija, bez moći, bez pozicije i bez prestiža, unatoč tome doslovno je sam promijenio svijet", istaknuo je Greenwald te ukazao na Snowdena kao idealni primjer što jedan pojedinac može napraviti.

"Hrabrost je zarazna. Postoje važnije stvari u životu od materijalne udobnost i stabilne karijere", rekao je. Također je ispričao kako je došlo do kontakta između njega i Snowdena. Ističe kako ga je Snowden prvo kontaktirao anonimno rekavši mu kako posjeduje dokumente koji bi ga "mogli zanimati". "Nakon što mi je Snowden poslao jedan od dokumenata, zavrtilo mi se u glavu od ekstaze", priča Greenwald.

Istaknuo je kako se stvara atmosfera straha, naročito u onim krugovima koji bi trebali izazivati vladajuće. "Jedna od najneugodnijih stvari posljednje tri ili četiri godine je atmosfera straha koja je stvorena upravo u krugovima koji bi trebali izazivati vlasti - pravo istraživačko novinarstvo, oni koji bi to trebali raditi danas se strašno boje američkih vlasti, a njihovi izvori boje se još i više", rekao je Greenwald.

Kritizirao je odluku da se unutar američke vojske ograniči pristup stranicama The Guardiana zbog izvještavanja o NSA skandalu (vidi: Zbog curenja NSA dokumenata američka vojska ograničila pristup stranicama britanskog lista The Guardian). "Vojnike se smatra dovoljno odraslima kada trebaju riskirati život na bojišnici, ali očito ih se ne smatra dovoljno 'zrelima' da vide informacije kojima ostatak svijeta ima pristup", rekao je.

"Ako razgovarate s bilo kime u novinarstvu ili u vlastima, oni su toliko isprepadani da se jedva miču. Nemoguće je dobiti bilo koga iz vlasti da nam se javi. Ako pogledamo tko zaista mrzi Bradleya Manninga ili tko je iznio najveće optužbe protiv WikiLeaksa i demonizaciju Edwarda Snowdena - to su jedni te isti ljudi u medijima koji se pretvaraju kako žele transparentnost. Transparentnost političkih moći je upravo ono što ne žele", rekao je Greenwald.

Izvor: Advance