Opća kriza u kojoj se naše društvo i naša zemlja nalaze, uz osjećaje bezizlaznosti i očajanja, dovode do pojave i širenja nečega što se naziva „jezik/govor mržnje“/„hate speech“. Njegovom širenju doprinosi i zloupotreba modernih tehnologija, interneta i društvenih mreža koje (bar prividno) omogućavaju da se iza (navodne) anonimnosti liječe unutarnji psihički, mentalni ili drugi problemi pojedinaca. Tako imamo poplavu pojedinaca koji (pogrešno) misle da su sakrili svoj stvarni identitet iza lažnih imena, pseudonima ili nekih velikih sintagmi i poruka, a koji preko interneta šire bijes, mržnju, laži, galamu, destruktivnost, jad i čemer i to uglavnom usmjeravaju prema pojedincima za koje im njihove frustracije i kompleksi govore da su „krivi“. Oni te poruke često zamagljuju ili zaogrću nekom ideološkom, idejnom, religijskom ili nacionalnom borbom, pa time žele reći i da su neki soteriološki spasitelji. Kada se razgrne ta oblanda i utvrde pravi identiteti iza raznoraznih profilnih slika i tajnih imena, onda postaje jasno da su ti raznorazni anonimusi sa svojim jezikom mržnje i opsjene ustvari obični bezveznjakovići, kompleksaši, nesposobnjakovići i frustrirane kukavice. Ti neostvareni „genijalci“, čija eto uloga nije prepoznata i priznata, su u neku ruku i lijenštine koje imaju i previše vremena da provode uz FB i da prate na internetu šta ko gdje kaže i kako kaže, kako bi to onda mogli komentirati uz izlive svoje žući. Svojom destruktivnošću i neuvažavanjem drugoga oni ipak ne samo da nanose štetu javnom prostoru jer ga konstantno truju, nego dugoročno štete prije svega samima sebi.


 

Naravno, kao što je na početku teksta rečeno, i ovo društvo je tako koncipirano da upravo omogućuje masovnu produkciju takvih likova, jer se promoviraju mržnja, glupost, pohlepa, lijenost, ekstremistički (bez obzira na ideologiju) kukavičluk, bezobzirnost i bezobrazluk. Stari vrijednosti i moralni sustavi su se raspali ili su napušteni, a obzirnost, pristojnost, uvažavanje i govor istine su postali otežavajuća okolnost za pojedinca ako želi preživjeti u ovom surovom, egzistencijalističkom svijetu. Zato nas i ne treba čuditi da moramo odvojiti i značajno vrijeme i resurse da se bakćemo sa ovim likovima, od kojih su neki u pravom smislu i psihički poremećeni, skoro manijakalni. Kada bi se izvršila analiza tih likova koji najviše neargumentirano pljuju i vrijeđaju i šire hate na sve strane došlo bi se do zanimljivih rezultata i zaključaka… a ponajviše da je riječ o iskompleksiranim do bola ljudima a koji se ne smiju suočiti sa svojim unutarnjim demonima nego ih razašilju na druge strane i prema drugim ljudima. Zanimljivo je da oni žele da se predstave i kao moralne i vrijednosne vertikale, kao neki korektori i spasitelji društva, a u osnovi su obične nule.


 

A najbolje od svega je što se uvijek sazna ko su te kukavice iza tastatura koje se kriju pod velikim imenima… I poruka njima, Bosna i Hercegovina se izgrađuje ne bljuvanjem mržnji i laži, skriveni iza navodne anonimnosti, nego hrabrim govorom istine.


 

Aurelius Scriptor

Izvor: tacno