Prije nekoliko dana na adrese slavonskobrodskih medija, pa tako i sbperiskopa, dostavljeno je priopćenje ŽO HDZ Brodsko-posavske županije povodom predstavljanja kandidature Dragana  Jelića za gradonačelnika Slavonskog Broda na nadolazećim lokalnim izborima, te dvije fotografije kojima se namjeravalo na sugestivan način potkrijepiti napisano.


Priopćenje za medije_Dragan Jelić predstavio kandidaturu za gradonačelnika

Riječ je o prijemčivoj, prokušanoj formi izborno-političkog marketinga kojim se htjelo lagano zagrijati znatiželju kod još uvijek mlakih medija za lik i djelo kandidata HDZ-a. Mediji su dobili dajdžest, kratak, ali dovoljno informativan sažetak predstavljanja kandidata HDZ-a za gradonačelnika Broda, koji nije suhoparan i zamoran. Procijenjujemo da je od šest mogućih regulacijskih podjeljaka, hadezeova izborna ringla zasad na drugom, na kojem se tek podgrijava zainteresiranost medija i javnosti za svog izabranika. Neminovno će uslijediti zavrtanje na šesticu na kojoj se mediji i kampanja usijavaju. Priopćenje je napisano na način tendencioznog izvjestilačkog novinarstva, s pomno biranim naglascima/citatima o sposobnosti i spremnosti Jelića da preuzme gradončelničko vođenje grada Broda. Priopćenje je očekivano nakrcano izabranom, nenapadnom benevolencijom spram njegovih ambicija koje su usklađene s dosadašnjim referencama. Kritiku postojećeg vođenja Grada Broda, kandidat Jelić izriče građanski pristojno, sabrano, mjestimično kilavo, najviše neizravno, između redova, uz pomoć aluzija.


- Tako Jelić ističe sintagmu o svojim čistim rukama, mutno aludira na to da ruke aktualnog gradonačelnika to nisu. Pri tome ne navodi nijedan argument kojemu je cilj da utvrdi istinu ili ukupnost razloga koji omogućuju da se utvrdi istinitost tvrdnje, te postojanje ili nepostojanje nekog čina ili djela. On ni ne nagovještava da će to učiniti.


- Kandidat Jelić gotovo ovlaš proglašava Brod gradom propuštenih prilika, a ne otvoreno i zabrinuto, gradom priličnih propusta, niti navodi koji su to propusti.


- Jelić je tehnokrat, maltene ekspert koji o ponečemu zna sve, što mu je prednost, i u odnosu na stranku koja ga promovira i koja je zna ponešto o svemu i čiji mnogi članovi ne bi bez mucanja i crvenog lica mogli citirati njegove riječi o čistim rukama.


- Jelić govori neopterećen ideološkim balastom, on je takoreći poput jednostavne građevine bez nacionalističkih i kvazidomoljubnih dekorativnih šara.


- Jelić je suzdržan, oprezan, naoružan htijenjem i umijećem, za razliku od stranke koja ga predstavlja, a o čemu smo pisali u tekstu Iz plitke kome probudio se Gradski odbor slavonskobrodskog HDZ-a


- Izabrani slogan nekakav je tip kalambura koji ističe na što će se fokusirati Dado Jelić i stožer. Riječ je o grafičko-sadržajnoj dosjetki koja u sebi sadrži način i smisao umješnosti vozača, mobilnost, polazak na novo putovanje i pristanak putnika. Novi vozač za novo putovanje.  Međutim, pored ovakvog nenametljivog, neenergičnog, socijalno pristojnog i tihog vozača Jelića, glasni Duspara će ponovno sjesti na mjesto šofera Broda, zgrabiti plansko-financijski volan i nastaviti vožnju u starom smjeru, sa svojim drndavim autobusom.


Vratimo se podnošljivo kratkom, priopćenju, ponavljamo, s pomno izabranim i uravnoteženim akcentima. Čitatelje je do suza nasmijao dio o tome tko je sve na predstavljanju dao potporu Jelićevoj kandidaturi: brojni saborski zastupnici te predsjednici gradske i županijske organizacije HDZ-a dr. Josip Samardžić i Pero Ćosić. Nisu, primjetili ste, navedena imena „brojnih saborskih zastupnika“, nego su istaknuta samo imena dvojice gazda koji stoje iza i ispred svih i svega. Oni su (bili) ključni, neizbježni dio predstavljačkog showa u izbornom cirkusu koji je, ajme, tek počeo s nastupima.


Dragan Dado Jelić, treba se prisjetiti, bio je već ranije kandidat HDZ-a za gradonačelnika Broda, i bio je uvjerljivo poražen na lokalnim izborima od aktualnog gradonačelnika Mirka Duspare. Možda zbog frizure. Na friškoj fotografiji, svojevrsnom sljepljivanju stripa i goteske, a koja govori tisuću marketinških riječi, vidi se podšišani, upristojeni, sređeni, iskusniji Jelić, ovaj put bez masnjikave frizure zvane "nalet vjetra". Držanje i samouvjereni osmijeh koji kao da mu je uklesan u lice, ovoga puta ne izaziva smijeh promatrača. Gledatelje do suza  nasmijavaju simetrično poslagani mladunci iza njega, pripadnici žutokljunačke HDZ-ove vojske, dobno na granici fizičke punoljetnosti. U maniri crno-bijelih fotografija s početka tridesetih godina prošlog stoljeća, sugerirana je monolitnost predvodnika i sljedbenika, samo što Jelić ipak nema karakteristične brkove. Kompozicija fotografije kao da govori: mi kročimo smjelo (hej, odakle i otkada ovo znamo?!), budućnost je s nama; slijedite nas da/kad dodamo gas, i za to dajte glas. Slijedite ih, glasači, u poretku kako su ga zamislili marketinški manipulatori. Pretenciozno dizajnirano, preizravno, groteskno, zaštitarski, kao da je Jelić vlasnik tvrtke mladih zaštitara nekog Đurinog pogona.


Zaključimo, iskazani politički marketing kojeg je za potrebe lokalnih suvremenih sredstva za prenošenje informacija, osmislio i iznjedrio, čini se, prilično kvalificirani izborni stožer, školski je primjer uvodnog izbornog kokodakanja (čujte i počujte, snijeli smo Jelić-jajeeeee!). U smislu komunikacije, početnog odnosa s javnošću i intonacije vođenja izborne kampanje, pristup prema medijima je neinventivan, ali vrlo visoke imitatorske razine, što nije za podcijeniti. U startu medijima se nudi sljedeći jelovnik: politička organizacija koje je snijela Jelića, pakiranje poklona za birače, upravljanje slikom i dojmom kao predodžbom o kandidatu, najavu „dokaza“ kritike itd. Ono što se može očekivati tijekom izborne kampanje, u smislu planiranja i organizacije, jesu: uvođenja novoga duha i nove tehnike izborne  kampanje u medijima i na terenu, posebna sprega s određnim/plaćenim medijima, sve veća komercijalizacija (prikupljanje sredstava), pa i profesionalizacija uvođenjem stručnjaka za kampanje iz središnjice HDZ-a, poznato nabrijavanje stranačkog članstva do vojničke svijesti, te personalizacija.


Sa znatiželjom očekujemo nastavak, daljnje žongliranje Jelića i njegovog stožera. Išlo bi sve to lako i naizgled sponatno baš kao u cirkusu, ili, kao što  vrući nož prolazi kroz maslac, da nije protukandidata: Mirka Duspare, sadašnjeg gradonačelnika i nezavisne kandidatkinje Lemaićeve.


[caption id="attachment_154542" align="alignright" width="540"] Dragan Dado Jelić nekad[/caption]