HDZ je na jučerašnjim izborima za Europski parlament doživio debakl, osvojivši tek 22,72 posto glasova onih koji su izašli na izbore, što je primjerice manje od rezultata Jadranka Kosor na parlamentarnim izborima 2011., kada je HDZ izgubio vlast.

Za HDZ je glasalo tek 244 tisuće glasača, što je tek nešto više od 220 tisuća, koliko HDZ tvrdi da ima članova, što znači da za HDZ na ovim europskim izborima vjerojatno nisu glasali ni svi članovi stranke. Rezultat toga su samo četiri mandata - jedan manje od najavljenog izbornog cilja - u Europskom parlamentu, dakle isti broj mandata kao i onaj koji je dobio opozicijski SDP, koji je protekle dvije godine proveo u javnoj svađi.

Nije crni labud, nego su crnokošuljaši

Voditelj HDZ-ove kampanje Robert Kopal, ražalovani špijun kojega je Andrej Plenković doveo u stranku kao operativca od najvećeg povjerenja, enigmatično je sinoć izjavio da je HDZ ostvario loš rezultat jer im se “dogodio crni labud”, referirajući se tako na poznatu istoimenu knjigu Nassima Taleba o utjecaju nepredvidljivih događaja.

No riječ je tek o još jednom Kopalovoj mistifikaciji, s obzirom na to da izborni rezultati stranaka tvrde desnice pokazuju da se HDZ-u nije dogodio crni labud, nego crnokošuljaši, koje je prethodno znao držati uz sebe, ali i koje je sam stvarao.

Nema sumnje da je jedan od najboljih rezultata ovih izbora ostvarila koalicijska lista Hrvatski suverenisti, koju je predvodila bivša pravašica, a danas konzervativna Ruža Tomašić, koja je odradila uspješan zastupnički mandat u Europskom parlamentu. Tomašić je osvojila i najviše preferencijskih glasova od svih kandidata, skoro 70 tisuća, te je tim izvrsnim rezultatom skoro pa vlastoručno odgovorna za 8,52 posto koliko su osvojili Hrvatski suverenisti.

HDZ je spasio karijeru Ruže Tomašić i doveo Hrast u mainstream

Tomašić je u Europski parlament 2014. ušla kao članica marginalne HSP AS, kada je HDZ predvodeći Domoljubnu koaliciju na europskim izborima dobio čak 41,42 posto glasova. Iako nedvojbeno popularna u glasačkom tijelu krajnje desnice, poznata kao radišna političarka direktnog izričaja, veliko je pitanje bi li Tomšić bila izabrana za eurozastupnicu da nije tada bila na listi HDZ-a, kojoj je, nema dvojbe, donijela mnogo glasača. Tadašnji Karamarkov HDZ joj je učinio veliku uslugu, de facto joj omogućivši da politički preživi nakon još jednog raskola u HSP-u, naročito ako se sjetimo da Tomašić prethodno nije uspjela preskočiti izborni prag na parlamentarnim izborima.

Ključnu ulogu u okupljanju liste Hrvatskih suverenista odigrala je i ultrakatolička stranka Hrast, te njihovi najpoznatiji predstavnici Ladislav Ilčić i Hrvoje Zekanović, koji su godinama prije dobivali oko 1 posto glasova na izborima.

No Ilčića je svojedobno Karamarko nagradio mjestom na listi Domoljubne koalicije koja ga je odvela u sabor prvi put u dugogodišnjoj političkoj karijeri, a isto za Zekanovića učinio Andrej Plenković, dok je Iličića instalirao u Ministarstvo kulture kod Nine Obuljen na poziciju savjetnika. Bez milosti HDZ-a ni Ilčić niti Zekanović, pomalo redikulozni marginalci od kojih je ovaj prvi najpoznatiji po izjavi da nikad u životu nije masturbirao, ne bi vidjeli unutrašnjost sabora osim kao posjetitelji na danu otvorenih vrata. Plenkovića su napustili zbog ratifikacije Istanbulske konvencije i već mjesecima ga optužuju za prevaru birača i izdaju nacionalnih interesa.

Odljev glasova bez Ruže Tomašić i Marijane Petir na listi HDZ-a

Tada je veliki broj preferencijalnih glasova dobila i Marijana Petir, tada članica HSS-a koji je kao stranka pod vodstvom Josipa Friščića nestajao - dobio je samo jedan mandat na parlamentarnim izborima 2011. - ali je i Petir od odlaska u političku opskurnost spašena mjestom na listi HDZ-ove Domoljubne koalicije. Na ovim europskim izborima Petir nije prešla izborni prag sa svojom nezavisnom listu, ali je dobila čak 4,41 posto glasova, koji su onda raspodijeljeni pod D’Hondtovoj metodi, no nekoć su svi išli HDZ-u.

HDZ je bez Ruže Tomašić i Marijane Petir na zajedničkoj listi pao s 41,42 posto na 22,72 posto, ali ne treba zaboraviti ni da je svojedobno baš HDZ Tomislava Karamarka obje te političarke spasio od preranog kraja političke karijere. Sada im se to obilo o glavu.

Esih nikad ne bi ušla u sabor da je Plenković nije stavio na listu HDZ-a

No nije samo Karamarko poklanjao mjesta na izbornim listama HDZ-a koja su se “stožernoj hrvatskoj stranci” kasnije osvetila. Plenković je stavljanjem na listu HDZ-a omogućio ulazak u sabor Bruni Esih, tada neovisnoj kandidatkinji koja široj javnosti nije bila poznata. Kasnije se Plenković javno pokajao zbog te odluke, nakon što se Esih odmetnula i ponizila HDZ na lokalnim izborima u Zagrebu, te osnovala Neovisne za Hrvatsku. Esih je u ovoj kampanji bila žestoki kritičar premijera i HDZ-a, optužujući ih za izdaju nacionalnih interesa zbog ratifikacije Istanbulske konvencije i prihvaćanja Marakeškog sporazuma, kao i za “krađu referenduma” - i o Istanbulskoj konvenciji i o promjeni izbornog sustava.Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića - još jednog političara kojega je iz političke opskurnosti i tavorenja u HČSP-u na veliku scenu lansirao baš HDZ - na kraju nisu prešli izborni prag, ali su ipak dobili 4,36 posto glasova za svoju koaliciju s marginalnim HSP-om. Esih i Hasanbegović su, dakle, također politički proizvodi HDZ-a koji su se odmetnuli od svojeg Gepetta u želji da postanu neovisni politički akteri.

HDZ je politički izmislio i Glasnovića

Velika zvijezda te političke skupine je i general Željko Glasović, najpoznatiji hrvatski lovac na jugozomboide, kojega je u političkom smislu također izmislio HDZ. Glasnović je kao neovisni kandidat na HDZ-ovoj tj. listi Domoljubne koalicije ušao u sabor kao zastupnik dijaspore na izborima 2015., odmah se profilirao kao živopisna politička pojava sa svojim maničnim tiradama protiv svega i svačega, pa je na sljedećim prijevremenim parlamentarnim izborima upao u sabor kao prvi zastupnik dijaspore koji nije bio na listi HDZ-a. Kasnije se udružio s Esih i Hasanbegovićem.

Da ta cijela scena krajnje desnice, velikih domoljuba, Hrvata i katolika nije puna egomanijaka i fanatičnih sektaša koji samo sebe vide kao nacionalne mesije, oni su mogli još više naštetiti HDZ-u nego što jesu. Kada se zbroje postoci Hrvatskih suverenista, Neovisnih za Hrvatsku i Marijane Petir, dođe se na više od 17 posto glasova, dakle skoro na nivo podrške SDP-u. Time bi izborno poniženje HDZ-a bilo još veće nego što jest.

Kasno paljenje Plenkovića

Iako su na kraju Lista Marijane Petir i Neovisni za Hrvatsku ostali ispod izbornog praga, oni su nedvojbeno baš HDZ-u otkinuli značajne postotke glasova, potrebne za željeni peti mandat. Isto vrijedi i za koaliciju Hrvatskih suverenista odnosno Ružu Tomašić i liliputance, koji su također sigurno uzeli glasove koji bi nekad prije išli HDZ-u.

Plenkovićev HDZ je očito izgubio kontrolu nad krajnjom desnicom u Hrvata, koja je godinama funkcionirala kao HDZ-ova pudlica, željna koalicije za koju je otvoren bio samo Tomislav Karamarko. Krajnje desne opcije su na ovim izborima za Europski parlament, kada se zbroje svi njihovi glasovi, došle skoro do 20 posto podrške, što je blizu rezultatu samog HDZ-a. Čini se da je i Plenković u finišu kampanje shvatio što se sprema, te je odjednom počeo oponašati poze Franje Tuđmana, puštati na predizbornim skupovima Thompsonove pjesme i žestoko napadati one koji su “tek sad otkrili suverenizam”. Bilo je prekasno.

HDZ ih spasio od opskurnosti ili lansirao na veliku scenu

Ruža Tomašić, Marijana Petir, Hrvoje Zekanović, Ladislav Ilčić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović, Željko Glasnović - sve to su političari i političarke krajnje desnice koje je od opskurnosti spašavao HDZ ili ih je pak lansirao na scenu kao relevantne čimbenike. Bez svoje veze s HDZ-om većina njih bi i dalje obitavali u političkoj nedođiji, bez značajnog utjecaja na smjer hrvatskog društva i bez ikakve moći da HDZ-u zagorčaju život.

Tomašić bi uživala u mirovini na Korčuli, Peti bi orala polje u Maloj Ludini, Esih bi obilazila ustaška stratišta i pokušavala konačno doktorirati, Hasanbegović bi pisao svoje knjige o muslimanima i pohodio Dinamove utakmice, Ilčić bi gudio u orkestru HRT-a kad već ne može po vlastitom spolovilu, Zekanović bi predavao geografiju u školi, a Glasnović bi vjerojatno na nekom uličnom uglu držao histerične govore o Croslaviji uz začuđene poglede prolaznika.

Kao u "Frankensteinu" Mary Shelley

Zbog HDZ-ovih loših procjena i Plenkovićeve bahatosti,  sada se cijela stvar odvija kao po zapletu nekog horora iz epohe romantizma, primjerice “Frankensteina” Mary Shelley. HDZ je stvorio čudovište krajnje desnice, HDZ je onda izgubio kontrolu nad čudovištem, HDZ se odrekao čudovišta, HDZ je onda počeo napadati to čudovište, da bi na kraju nastradao od tog čudovišta.

Problem za građane Republike Hrvatske je u tome što od tog čudovišta u njegovom osvetničkom pohodu nastrada usput i hrpa nevinih ljudi, a ne samo njegov tvorac.

index