Ovakva im komforna pozicija otupljuje osjetila, prestaju biti racionalni i u jednom trenutku počinju misliti da baš svima u Hrvatskoj mogu prodavati svoje bizarne političke konstrukcije


HDZ uvijek, tko god da vodio stranku, polazi od premise da su njihovi birači spremni progutati sve što im se servira. S vremenom se, doduše, broj tih birača ponešto smanjio, ali i danas između četvrtine i trećine građana koji izlaze na nacionalne izbore zaokružuje HDZ neovisno o tome što stranka radi i za što se zalaže.

Naravno da je to politički groteskno, ali HDZ-ovi birači tako vole i tko smo mi da im sudimo. No, što se čelnih ljudi HDZ-a tiče, ovakva im komforna pozicija otupljuje osjetila, prestaju biti racionalni i u jednom trenutku počinju misliti da baš svima u Hrvatskoj mogu prodavati svoje bizarne političke konstrukcije.

Počinju vjerovati da su i svi hrvatski novinari samo glupani kojima je dovoljno istresti besmislice nastale u HDZ-ovoj propagandnoj radionici. Na taj su način u četvrtak u Saboru nastupili predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i Josip Borić.

HDZ se panično boji osnivanja istražnog povjerenstva za Agrokor, što je krajem travnja zatražio SDP. Strah stranke Andreja Plenkovića da bi to povjerenstvo moglo otkriti neke zanimljive detalje o odnosima bivših i sadašnje HDZ-ove vlade i Ivice Todorića toliki je da su zbog toga odustali čak od glasovanja o potvrđivanju novog mandata Miroslava Šeparovića u Ustavnom sudu. Ni činjenica da je Šeparović kum Vladimira Šeksa nije pretegla nad silnom željom HDZ-a da spriječi formiranje ovog povjerenstva, što je pokazuje da je povezujući te dvije točke saborskog dnevnog reda Davor Bernardić povukao najbolji politički potez otkako je predsjednik SDP-a.

Ova HDZ-ova blokada povjerenstva za Agrokor je, što bi rekao premijer Plenković, zaista razotkrivajuća. I usred tog zabavnog koprcanja HDZ-a pred novinare su izašli Bačić i Borić i ponudili im objašnjenje zašto je to tijelo suvišno. Audio snimka sjednice Nadzornog odbora HBOR-a na kojoj je u prosincu prošle godine odobren kredit Agrokorovim tvrtkama, ustvrdio je Bačić, dokazuje da je Slaven Dobrović lagao da ih je ministar Zdravko Marić nagovarao da glasuju da se 48 milijuna eura dodijeli koncernu koji je tada jurio u financijski kolaps, pa »nema više razloga za osnivanje istražnog povjerenstva«. Nije Bačić tu »argumentaciju« iznio na HDZ-ovom skupu, za što bi sigurno dobio ovacije, nego, ponavljamo, na konferenciji za novinare. Kako se samo drznuo ovako besramno vrijeđati inteligenciju prisutnih?

Ostavimo sad po strani podatak da je SDP predložio povjerenstvo kad nitko nije osporavao da se Marić izuzeo na spomenutoj sjednici, što je Dobrović neutemeljeno pokušao negirati, i da, dakle, ova inicijativa nije ni izbliza usmjerena samo na propitivanje jednog kredita HBOR-a.

Zapanjuje što HDZ-ovci, uključujući i samog Marića, nastoje uvjeriti javnost da je ministar financija odlično napravio što se na sjednici NO HBOR-a isključio iz odlučivanja o bacanju državnog novca u propali Todorićev koncern. Pa kako, pobogu?!

novilist