Zagreb, 11. travnja 2014. – Hrvatska mreža volonterskih centara (HMVC) već četvrtu godinu za redom organizira manifestaciju Hrvatska volontira!, mobilizirajući velik broj organizatora volontiranja i volontera u zajedničkom isticanju značaja volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni.

Manifestacija Hrvatska Volontira! ove će se godine održati od 19. do 24. svibnja 2014., a uključit će veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje će kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promovirati volontiranje. Prošlogodišnja kampanja, održana pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, okupila je 2.154 volontera koji su kroz 184 volonterske akcije na području cijele Hrvatske društvu poklonili ukupno 9.250 sati.

Pozivamo sve neprofitne organizacije da u tjednu od 19. do 24. svibnja 2014. uključe volontere u svoj rad – bilo da se radi o već postojećim, redovnim aktivnostima ili o nekim novima koje će osmisliti samo za ovu prigodu. Kako svjedoče prošlogodišnje aktivnosti, samo mašta postavlja granice onome što se može napraviti. U 2013. volontiralo se u domovima i bolnicama, podrškom osobama s invaliditetom i slijepim osobama, kroz čišćenje podmorja, ornitoloških rezervata, izletišta i sanjkališta, pripremu komposišta, prikupljanjem drva za ogrijev siromašnima, izradom i prodajom palačinki u humanitarne svrhe... U njihovoj ih različitosti povezuje isti cilj – promovirati volonterske programe različitih organizacijama, vrijednost volontiranja  kao građansku vrlinu i naviku srca!

Ove godine naglasak kampanje stavljamo na volontiranje mladih te organizatore pozivamo da u svoje aktivnosti posebno uključe mlade ljude, o čijim vrijednostima, pogledima i stavu ovisi izgled našeg budućeg društva. U slanju ovogodišnje poruke podržat će nas i donatori projekta ''Pokreni sebe, promijeni svijet'' financiranog putem programa IPA 2010 - Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija Europske unije te Grada Zagreba i Ureda za udruge Vlade RH.

Molimo organizatore volontiranja da prijave svoje aktivnosti Regionalnim volonterskim centrima (ZG, OS, RI, ST) do 07. svibnja 2014. Sve informacije, kontakte i prijavni obrazac mogu se pronaći na stranici www.volontiram.info, a na raspolaganju im stoje članice HMVC-a koje će im pružiti podršku i pomoći oko pronalaska volontera.

Radujemo se što imamo priliku zajednički graditi zajednicu koja može i želi više! Prepoznajemo da vođeni vrijednostima kao što su uzajamnost, povjerenje, pripadnost i osnaživanje, volontiranjem doprinosimo općem dobru slobodnom voljom i zadovoljavamo ljudsku potrebu za sudjelovanjem u društvu!

Za dodatne informacije i podršku stojimo Vam na raspolaganju na sljedećim kontaktima: 01/3013 058, 098/373 615, zvs_info@vcz.hr.

Srdačan pozdrav,

Ispred Hrvatske mreže volonterskih centara

Volonterski centar Zagreb

Jela Prgić Znika, Izvršna direktorica

Više informacija pronađite ovdje:

o rezultatima prošlogodišnje kampanje: www.vcz.hr/info-pult/foto-galerije/hrvatska-volontira-2013/; www.dropbox.com/s/fp6i8wzwc66u1kd/Hrvatska_volontira_2013_izvjestaj_final.pdf