Strukovno udruženje u osnivanju – Hrvatski novinari i publicisti – okuplja sve same profesionalce koji s politikom nemaju nikakve veze


Nedavno je najavljeno osnivanje još jednog novinarskog udruženja, Hrvatski novinari i publicisti (HNiP), čiji su osnivači, kako kažu, nezadovoljni radom postojećeg Hrvatskog novinarskog društva.

Na inicijativnom skupu, održanom u prostorijama i uz blagoslov Matice hrvatske, bili su brojni novinari s HRT-a, predvođeni Katjom Kušec, koja će do osnivačke skupštine ove jeseni voditi HNiP. Osim Tončice Čeljuske, Karoline Vidović Krišto, Helene Krmpotić, Maria Raguža, Joze Barišića, Siniše Kovačića i HRT-ovaca, tu su bili i likovi iz nekih drugih medija, od kojih su pojedini, kao Velimir Bujanec, Ozana Bašić ili Marko Jurič, u javnosti percipirani kao promotori govora mržnje ili barem svrstavanja uz desne političke opcije, dok su u pripremi za osnivanje HNiP-a aktivno učestvovali Josip Jović i Tihomir Dujmović sa sličnim karakteristikama. Da bi ugledno društvo bilo kompletno, navest ćemo i imena Ivice Blažička, Ive Lončara i Branimira Farkaša.

- HNiP je definiran kao strukovna udruga koja štiti, afirmira profesiju i zagovara njene tradicionalne vrijednosti, a prema svim sudionicima demokratskih procesa postavit će se jednako. Inzistirat ćemo na poštenom, objektivnom i izbalansiranom novinarstvu i nećemo biti ideološka udruga ili favorizirati neku političku opciju, o istome ćemo uvijek govoriti isto - rekla je Katja Kušec.

Istaknula je da će kriteriji za ulazak u HNiP biti vrlo fleksibilni: deset objavljenih kartica novinarskog teksta, a članstvo u njemu neće biti inkompatibilno s članstvom u HND-u.

- Uloga novinara u demokratskom društvu je informirati javnost, artikulirati i afirmirati javni interes i razotkrivati negativnosti. Novinari su kroz povijest nazivani čuvarima demokracije i sedma sila, a javnost u Hrvatskoj danas jedino političare poštuje manje nego novinara. Postojeća novinarska udruga češće nastupa kao produžena ruka političkih grupacija, stranaka ili ideologija, a manje kao promicatelj i zaštitnik profesije, zato smo odlučili osnovati novu novinarsku udruge - rekao je jedan od osnivača Marko Jurič, voditelj na Jabuka TV i kolumnist više portala, poznat po svojim desničarskim istupima.

Ovo nije prva inicijativa stvaranja pandana HND-u: u proljeće 1998. tadašnja urednica na HRT-u Hloverka Novak Srzić, koja je s još nekolicinom novinara i urednika te kuće ušla u Središnji odbor HDZ-a, žestoko je napala HND, koji se pod vodstvom tadašnje predsjednice Jagode Vukušić borio protiv pritisaka režima Franje Tuđmana na medije. Govorilo se tada i o podjelama u HND-u ili stvaranju nekog drugog društva, ali od toga nije bilo ništa.

Što će biti s ovom inicijativom, ne zna ni predsjednik HND-a Saša Leković.

- Kako će skupština HNiP biti tek najesen, to je za sada skupina ljudi koji, kako izjavljuju, nisu zadovoljni radom HND-a. Vidio sam da su najavili da će se zalagati za profesionalizam i poštivanje etičkih principa, a ako to zaista budu radili, u ime HND im želim uspjeha. Problem je da sam među imenima pokretača vidio ljude koji su notorni kršitelji etičkih i profesionalnih principa u novinarstvu, tako da će biti vrlo zanimljivo vidjeti kako se ti ljudi, poput Bujanca, mogu zalagati za profesionalnost – kazao je Leković.

Nije komentirao stavove, koji se mogu čuti u javnosti, da su osnivači novog društva zagovornici desne struje i bliski HDZ-u, koji stvara pritisak na HND jer ga smatra lijevim.

- Novo vodstvo HND-a vrlo oštro reagira na sve vrste pritisaka na novinare i upozoravamo da pritisci na njih postoje i od sadašnje vlasti, a u raznim slučajevima i od strane onih koji žele doći na vlast. Ne mogu tvrditi da ih je potaknuo HDZ jer nemam dokaza - rekao je Leković, a percepciju HND-a kao lijevog ocijenio netočnom.

- HND je osnovan prije 105 godina i takav je mogao biti kada je na vlasti bio Savez komunista. Današnji HND nema veze s tim i priče o nekoj udbaškoj i orjunaškoj zaostavštini su besmislice. U HND-u nemamo problem ni s jednim novinarom sve dok se ponaša po standardima profesije. A je li netko novinar ili ‘novinar’ ne vidi se na temelju vjerske, nacionalne ili političke pripadnosti, nego po rezultatima njegovog rada - kazao je Leković. 

portalnovosti