Novo istraživanje provedeno u Britaniji otkriva kako jedna trećina Britanaca ima dovoljno novca za platiti samo aktualnu mjesečnu najamninu, što znači da milijune stanovnika samo jedna plaća dijeli od gubitka krova nad glavom. Situacija je izuzetno teška za cijele obitelji, da ni ne spominjemo stres koji proizlazi iz činjenice da se posao danas lako gubi, a teško pronalazi. Situacija nije nimalo bolje ni u ostatku Europe, no stanje u Britaniji naročito je teško.

Prema istraživanju organizacije YouGov, 35% ispitanika - što je u odnosu na populaciju oko 8,6 milijuna Britanaca - ne bi imalo za platiti najam od svoje uštede. Istraživanje je provedeno na 2,000 ljudi.

Čest je slučaj da oba partnera u kućanstvu izgube posao u isto vrijeme što ujedno znači da gube i krov nad glavom, naročito ako je nekretnina pod hipotekom. Takav je slučaj i obitelji iz Kenta na jugoistoku Engleske. "Znali smo da nema nade. Tražili smo pomoć od gradskog vijeća, pokušali smo i iznajmiti kuću, ali stvari su brzo izmakle kontroli", ističu u razgovoru za The Guardian.

2,52 milijuna ljudi u Britaniji je nezaposleno, prema podacima za siječanj 2013. Humanitarne organizacije za zbrinjavanje beskućnika ističu kako se "pripremaju na val beskućništva", naročito sada kada su socijalna davanja dodatno skresana. U posljednja dva tjedna vlasti su uvele nove rezove na lokalna vijeća što će najteže pogoditi obitelji s niskim primanjima.

"Milijuni žive na rubu krize, sigurni su u svojim domovima za svega nekoliko tjedana. U isto vrijeme, potpora za ljude koji su izgubili svoje domove se ukida", rekao je direktor humanitarne organizacije "Sklonište", Campbell Robb.

O teškoj situaciji pisao je prošle godine The Independent koji je izašao u javnost s podacima o oko 7800 osoba koji tijekom zime umru u svojim domovima jer nisu u mogućnosti plaćati grijanje. U tu brojku nisu ubrojeni beskućnici.
Prema istraživanjima, do 2016. u Britaniji će biti čak 9,1 milijuna kućanstava koje neće imati adekvatna sredstva za grijanje tijekom zime.

Istovremeno "6 velikih energetskih kompanija dobivaju tolike profite da vam suze dolaze na oči", istaknuo je vođa britanske Zelene stranke.

Izvor: Advance