Kad će proljeće?

Ono kad se pitaš pa gdje su komarci, onda znaš da nešto nije u redu! Sjećate se kako su sredinom svibnja kad budu moto susreti, najveća opasnost često bili rojevi komaraca?! Koji bi nam do tada već izbili sav novac na sprejeve, mrežice za prozore i vrata, stikove, gelove za poslije uboda… Ove godine tek koji hrabri se pojavio do sada, istina da su nekih vanserijskih gabarita, baš veliki, ali još nisu brojni. Kako bi i bili kad je i njima hladno. Evo dok ovo tipkam, obukla sam vestu, iako sam kuhala i malo ugrijala kuću. Jučer sam ugasila grijanje, jer kad radi onda mi je prevruće. Pa tako upalimo uvečer, par sati, pa gasimo…Do kada?! Uglavnom, bojim se kad jednog dana poraste temperatura, vlaga krene u zrak, komarci na nas, da bi nam moglo biti veselo. Ne znam da li bi bilo dobro da se to desi što prije, pa da u svrhu kampanje gradonačelnik u odlasku ( Znam da su najveće šanse da je i gradonačelnik u dolasku, ali dok nije, onda je u odlasku 😊) nas 'spasi' bar malo.

Ovo jesenje vrijeme, jer ne liči na one proljetne kiše koje dođu i odu brzo uz tako slikovito i šareno nebo i igru oblaka koje nosi vjetar, samo postavlja pitanje :“Do kad više!?“ Dok vi čitate, prognoze kažu da će biti bolje vrijeme, ali danas, četvrtak, je baš grozno. Ne mogu zamisliti da bi u skoro vrijeme trebali hodati bosi i žaliti se na vrućinu! A vrijeme je.

Kažu da ćemo uskoro moći živjeti nešto opuštenije, iskreno se nadam, pa da ovo malo lijepog vremena koje bi ipak trebalo biti, provedemo kao ljudi. Sad su neke teorije oko norijade, ne žele djecu pustiti da se provesele za završetak obveznog školovanja. Naravno da znam da to nosi i opasnost i po njih, ali više za obitelji, samo zamislite da se o vama radi! Pa tko ne bi htio malo se proveseliti u toj prilici?! Vani, doduše bez odstojanja, ali kao da oni neće to odraditi i tako samo (kao) da se ne zna. Teško je u takvim situacijama biti pametan i stajati iza neke odluke jer u svakom slučaju može biti pogrešna.

Kao na primjer i glasanje u drugom krugu. Što god da zaokružim, pogriješit ću. Ako ne izađem na izbore… to kod mene nije opcija. Možda prekrižiti listić?! Imam jednu teoriju za sebe, ali se bojim da bi i ona bila dugoročno loša, tako da zbilja ne znam. Zašto ne možemo glasati u nekom drugom gradu?! U nekim gradovima ima kandidata kojima bih dala svoj glas, no na žalost to tako ne ide. Imamo još jedan tjedan, smisliti što je bolje za nas, ima li šanse da se išta dobro dogodi u gradu u iduće četiri godine! Tko bi tome mogao doprinijeti? Zvuči smiješno kao pitanje kada znamo kandidate. Daj bože da me demantiraju!

Nadajmo se da će se dešavati ono čemu se i inače naši političari nadaju, a to je da globalna situacija potakne boljitak lokalne. Jer normalno bi bilo da je obrnuto, da puno malih sredina dovode do akumulacije napretka i kapitala, pa da onda država jača. Mi samo čekamo inerciju koje nema. Ne može ni biti jer sve ide do Zagreba i eventualno Rijeke i Splita. Slavonija je nešto što se voli u pjesmama, ali odakle se bježi glavom bez obzira. Ostao je umreženi državni administrativni aparat, ljudi koji od istih imaju neke koristi, tek poneke službe i uslužne djelatnosti koje sve teže stižu odraditi svoje poslove, par idealista i oni koji si ne mogu zamisliti novi start negdje drugdje, što zbog godina, imovine, obitelji ili sl. A prilike u Slavoniji su ravne, pa ne baš nuli, ali skoro.

Već su mi više puta u telefonskim razgovorima rekli:“ Ah, da vi niste u Zagrebu, hmmm…“, još je 'sreća' što je u vrijeme Corone sve što je moguće organizirano internetom, pa se puno toga ipak može riješiti. Prije bi to bilo 'zaboravi'!

Nadam se da ću nešto optimističnije pisati idući puta, ali valjda i ovo vrijeme i sve to oko nas čak i moj nesalomljivi optimizam utiša. Ne brinite, ne dam se ja!

Hajdemo kuhati, to je nešto što nas zabavi da ne mislimo na dnevnu zbilju.

Bob s poširanim jajetom
Znam da ćete reći da kod nas nema boba, no nekada ćete ga možda dobiti, kupiti negdje pa evo jedan recept. Ja sam ga kupila na moru i donijela, pa napravila ovu divotu. Možete kupiti i smrznuti bob ( bude od Leda, očišćeni), dodajte malo zelenih mladih mahuna, a motar preskočite. Njega baš morate kupiti na moru. Ako ga se dočepate, zamrznite ili ukiselite dio. Ja jesam da imam za još neka jela.

SASTOJCI:

300 g očišćenog boba

300 g boba u mahuni ( mladi)

2 srednja krumpira, više po želji

šaka svježeg motara

2-3 ljutike

maslinovo ulje

sol i papar

1 jaje po osobi

PRIPREMA:

Kuhajte sve u slanoj vodi, krumpir najduže, mahune nešto kraće, a očišćeni bob i motar, kratko. Nasjeckajte ljutiku, ako nemate može mladi luk ili glavicu običnog crvenog luka. Sve još začinite solju i malo papra i obilno prelijte maslinovim uljem. Poširajte jaje ( jaje razbijte i stavite u malu zdjelicu. Vodu zakuhajte sa žlicom octa i neka ne kuha jako. Napravite vrtlog, vir, kuhačom, pa u sredinu od jednom izlijte jaje iz zdjelice. Neka se kuha dvije do tri minute, ovisno o veličini, a duže ako želite bolje kuhano. Izvadite šupljikavom lopaticom. Imam klice, pa sam ih dodala. Jako dobro pašu, radič, ali može i bez njih.

Najbrži kolač s jagodama


Naravno da voće možete mijenjati, a također i ono što ćete poslužiti uz njega. Šlag, sladoled, samo posut šećerom, umak od čokolade ili karamela…SASTOJCI:

3 jaja

170 g šećera

170 g mekog brašna

do 500 g jagoda sjeckanih na kockice

na vrh noža soli

PRIPREMA:

Umutite jaja s malo soli i šećerom u gustu bijelu kremu. Prosijano brašno dodajte miješajući žicom. Tijesto stavite u okrugli kalup fi 26 cm, pa pospite jagodama. Pecite u već zagrijanoj pećnici na 175°c oko pola sata. Probajte čačkalicom da li je pečeno. Servirajte sa šlagom ili topao sa sladoledom i umakom od jagoda.