Danas i sutra
Kao i obično, ni današnji dan ne može proći da nas netko ne šokira. Ovaj puta dvije visoko pozicionirane žene. Naša predsjednica je rekla naglas ono što već i vrapci na grani znaju. Da se u našoj zemlji nema što tražiti ako niste član ili usko vezani uz vladajuće strukture, bolje rečeno, HDZ. Da ćemo to čuti od predsjednice, e to nisam, pored svega do sad što je izrekla, očekivala.
Druga je izdala naputak koji je mnogo pogubniji, a vjerujem jedini takav u naprednoj civilizaciji. Znači, nezaposleni branitelji se mogu javiti na natječaj za ravnatelje škola i imaju prednost !!!
Ne kaže nitko da njih nema školovanih, ali znači li to da ravnatelj koji radi taj posao, uspješno  kao na pr. što je bio Prskalo, možda je i branitelj) pa se ponovno kandidira, ima manje šanse jer je Zaposlen?!

Da ipak ne idemo tako daleko da tu može biti svega. Opet u obrazovanju!
Ne znam da li su svjesni, ali da sada krene kvalitetna reforma, trebaju izaći generacije da pokaže rezultate. Imate još dovoljno glasača koji će slijepo ići i glasati bez obzira jer: „Oni su naši!“. Ovi „drugi“ su Marsovci valjda.
Vidim kod skupljanja potpisa protiv Istambulske mlade žene. Znaju li uopće što rade? Kolegica mi kaže da je jednu pitala i da je nešto mrmljala, ali bez konkretnog odgovora. Jadni li smo.

E , uz to nam prođoše komunalni izbori, tj. zvanično, izbori za vijeća Mjesnih odbora. Rezultat je, pa, kako za koga. Za SDP, fijasko, potop, užas. Međutim, nitko sutradan ne dade ostavku. Ali, zato i jesu  rezultati takvi. Od 16 Mjesnih odbora, 10 vijećnika u 9 odbora. Da, u jednom imamo čak dva (do jučer i predsjednika i većinu u istom, ali on ni na listi nije bio!). Znači, ni članovi nisu dali podršku, a kamo li ostali građani.
Kao što sam prošli put spomenula, slijedi izbor Organa Županijskog odbora. Kada sam vidjela rezultate i načula neke priče, odlučila sam posljednji put pokušati učiniti nešto za SDP kod nas. Danas (četvrtak) je zadnji dan za kandidiranje i kandidirat ću se za Predsjednicu ŽO.
Jer kandidat/i o kojima se šuška nastavak su padanja u bezdan i daljnjeg osipanja članstva koji živi socijaldemokraciju, koji je radio i koji su bili ugledni članovi našega društva. Iako me znate kao optimistu i utopistu možda ovim želim doista vidjeti koliko još socijaldemokrata ima u našoj županiji. Iskonskih, pravih. Naravno, možete reći da si previše umišljam, zašto bi svi glasali za mene, ali nakon nekog vremena, vjerujem da ćete me shvatiti.

Ovo sve vrijedi ako mi prihvate kandidaturu. Jer iako zadovoljavam više uvjeta za kandidiranje, čudne se stvari događaju. Tako da ću sigurno znati u ponedjeljak. Isto je i sa članovima, pravila su kao nikada do sada, zbunjujuća većini pa se mnogi nisu mogli kandidirati, pitanje je i da li će moći glasati. To bi trebala biti stranka koja okuplja!
Poslije predsjedničine izjave, čini mi se baš i potrebno pokazati da ne želimo svi otići u Irsku i ostaviti sve njoj i njima da ugodno „vladaju“! Naš narod ima premalo prkosa i inata onda kada ga treba pokazati. Jednako sam vrijedna članica društva kao i članovi i oni oko HDZ-a. Nije mi u karakteru bahatiti se, činiti prekršaje, omalovažavati, dijeliti ljude po bilo kojoj osnovi (osim na dobre i loše, a loše tek kada se to i doista dokaže i vidi), nametati svoj svjetonazor ili stav o vjeri i slično.
Pa iako je demokracija najbolji do sada napravljen model odlučivanja, jedan veliki čovjek je rekao da je samo u demokraciji moguće da dva nepismena nadglasaju pismenoga. (glupi i pametni, ali ok)

Ipak, ako smo došli do toga da se u jednoj socijaldemokratskoj stranci s nekim obećanjima, zadovoljenim interesima, novcem (ma ne vjerujem!) može utjecati na rezultat, onda je to opet volja većine. Tada ću, odmah prvi radni dan vratiti iskaznicu jer dio toga ne želim biti. HDZ ima veliku podružnicu u Slavonskom Brodu, pa im u Zrinskoj sigurno ne treba još jedna.

Moja parola za ove izbore je : „Meni ne treba SDP, ali SDP treba ljude poput mene!“

Naravno, i dalje ću raditi ono na što ste navikli, dobro kuhati i s vama dijeliti recepte!

Danas ćemo nešto totalno starinsko i jednostavno i nešto isto jednostavno ali s namirnicom koju imaju rijetki. Možda ste i vi jedni od njih ( ima za kupiti u zagrebu ili vam donesu iz zapadnih zemalja. Nije osjetljiva).

Kukuruzna razljevuša


Odmah pravim duplu smjesu za veći lim, veličine 2/3 pećnice. Ova mjera je za manji četvrtasti lim.

SASTOJCI:

3 jaja

šalica ( 2 dl) kukuruznog brašna

2 šalice jogurta

pola šalice ulja

sol

pola praška za pecivo

PRIPREMA:

U zdjelu stavite suhe sastojke, pa dodajte tečne i sve izmiješajte žicom. Lim na kojem ćete peći, ugrijte dobro u pećnici s malo ulja, pa izlijte smjesu i pecite dok ne porumeni na 180°c. Vruću, opet po želji, premažite kiselim vrhnjem. Izvrsno za doručak, užinu ili večeru ako ne brojite kalorije :-)

Sok od rabarbare i limuna


Ovo je isto manja mjera, jer ih nema puno, ako imate više, lako je zbrajati!

SASTOJCI:

400 g rabarbare

2 bio limuna

300 g šećera

150 ml vode

PRIPREMA:

Očistite stabljike rabarbare od vanjskih vlakana. Režite na 1 cm dužine. Sok jednog limuna iscjedite. Šećer s vodom zakuhajte, pa pustite oko 5 min da kuha. Dodajte rabarbru i sok limuna i kuhajte još cca 10 minuta da rabarbara posve omekša. Tada ugasite vatru pa u čistu flašu procijedite sok kroz gazu. Ostavite da se dobro ohladi. Servirajte s običnom ili mineralnom vodom ukrašene s listovima mente i kriškicama limuna. Po želji i s jagodama, jer su dekorativne i sezona im je. Ostatak kuhane rabarbare nemojte baciti, ostane vam u stvari kao marmelada bez dodataka, a ja sam s time napravila kolač, pa ću to s vama podijeliti idući puta. Do tada stavite u duboko da se ne pokvari.