S preko dvadeset dana zakašnjenja, na službenoj stranici Grada Slavonskog Broda, u postu od 29. svibnja, podignut je Javni poziv Gradskog vijeća za predlaganje kandidata za izbor Savjeta mladih, a koji je objavljen na sjednici vijeća od 8. svibnja.

Javnim pozivom pozvani su ovlašteni predlagatelji: udruge mladih i udruge koje se bave mladima,učenička vijeća, studentski zborovi te drugi registrirani oblici organiziranja mladih s područja grada Slavonskog Broda da prijave kandidate za članove Savjeta mladih.

Savjet mladih Grada Slavonskog Broda, piše u Javnom pozivu, osniva se kao savjetodavno tijelo Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda. Savjet ima 11 članova koji bira Gradsko vijeće na vrijeme od dvije godine.

Do sada su jedanaest veličanstvenih savjetnika bili: Ružica Đuretić, Krunoslav Janjić, Antonio Jelinić, Neven Jozić (predsjednik), Silvija Konjević, Ivan Martinović i Ivan Ostopanj, Dalibor Mašić, Tamara Alfeldi, Ivan Brkljačić i Saša Ćosić.

Dio javnosti iz naraštaja mladih, nezadovoljan praktičnom ulogom Savjeta rezignirano spekulira da ako tzv. ovlašteni predlagatelji u dosluhu s Gradom i nadalje hoće da mladi i nadalje ostanu bez ikakvog utjecaja u savjetodavnom smislu na Gradsko vijeće odnosno na polažaj mladih u Slavonskom Brodu, neka kao kandidate predlože ista imena s predsjednikom Jozićem na čelu.

Drugi, pak, odbacuju paušalne ocjene o neradu savjetnika Vijaća, pa ih sve zajedno pozivaju da podnesu izvješće o svom (savjetodavnom) radu. Pridružujemo se drugima i pozivamo pojedinke i pojedinke, članove Savjeta da ukratko navedu o čemu su sve savjetovali mudro Gradsko vijeće. Ukoliko Savjet imam nekakvo kolektivno izvješće o svojim aktivnostima prema Programu rada, neka elektronski primjerak dostave i SBPeriskopu. Objavit ćemo!