Odgovor na SAD-ovo izvješće o stanju ljudskih prava u 200 zemalja svijeta


-Kina izdala Izvješće o stanju ljudskih prava u SAD-u za 2013.-


PEKING, 28. veljače (Xinhua) -- Kina je u petak odgovorila na kritike i neodgovorne primjedbe SAD-a o situaciji s ljudskim pravima diljem svijeta na način da je objavila vlastito izvješće o pitanjima ljudskih prava u SAD-u.

Izvješće o stanju ljudskih prava u SAD-u za 2013. objavio je Ured za informiranje kineskog Državnog vijeća kao odgovor na Državno izvješće o poštivanju ljudskih prava za 2013. kojega je u četvrtak objavio američki State Department.

Kina je u svom izvješću navela kako su u SAD-u prošle godine i dalje postojali problemi s ljudskim pravima čije se stanje na nekim razinama u potpunosti pogoršalo.

Ističe se kako je američka vlada, koja samu sebe predstavlja kao ''suca zaduženog za ljudska prava na svjetskoj razini'', nanovo ''počinila samovoljne napade i iznijela neodgovorne primjedbe'' o stanju vezanom uz ljudska prava u skoro dvjesto zemalja i regija putem izvješća koja je samostalno izdala.

- ''Međutim, Sjedinjene Američke Države pažljivo su prikrile i izbjegle spomenuti vlastite probleme s ljudskim pravima.'' - navodi se u izvješću kineske strane.

U izvješću se također proziva američki program nadzora, kodnog imena PRIZMA, preko kojeg se dugo vremena špijuniralo i na domaćem terenu, ali i u inozemstvu. Stav kineske strane jest da se radi o programu koji je ''napadno kršenje međunarodnog prava'' preko kojeg se ''ozbiljno narušavaju temeljna ljudska prava''.

Kao dodatak izvješću navodi se i kako se Amerika suočava sa sve raširenijim oružanim nasiljem. Tako je u SAD-u prošle godine u 30 masovnih pucnjava ubijeno 137 ljudi. Statistički gledano, u svakom od tih nesretnih događaja prosječno je poginulo četvero ili više ljudi.

Kineska strana u svom je izvješću navela podatke prema kojima su česti američki napadi bespilotnim letjelicama u drugim zemljama, uključujući Pakistan i Jemen, koji su rezultirali brojnim civilnim žrtvama. Od 2004. SAD je u Pakistanu izveo 376 napada bespilotnim letjelicama pri čemu je poginulo više od 926 civila.

- ''SAD se i dalje suočava s problemima kada je riječ o zapošljavanju sa stopom nezaposlenosti koja je i dalje veoma visoka.'' - stoji u Izvješću o ljudskim pravima u SAD-u za 2013.

Stopa nezaposlenosti za obitelji s najnižim primanjima popela se na 21%. Broj beskućnika u SAD-u se neprestano povećava s porastom od 16% u razdoblju od 2011. do 2013. Ističe se također i da postoji veliki broj djece koja rade u američkom poljoprivrednom sektoru čime je njihovo fizičko i psihičko zdravlje ozbiljno narušeno.

Prema kineskoj strani, SAD je država koja do danas nije ratificirala niti sudjelovala u nizu najvažnijih UN-ovih konvencija o ljudskim pravima, poput Međunarodne konvencije o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima, Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije prema ženama, Konvencije o pravima djeteta i Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Izvor: croatian.cri.cn