Jučer u 11 sati, u konferencijskom prostoru hotela Savus, održana je konferencija za novinare na kojoj je glasnogovornik open air Mars moon Festivala, Tomislav Goll, među ostalim informacija dao i onu možda najvažniju: nema mjesta panici zbog kiše, na Poloju će već danas ili sutra biti postavljen šator koji će moći primiti 10 000 ljudi. Toliki broj posjetitelja se i očekuje, budući da je do sada prodano oko 2 000 ulaznica.  Svi sudionici su potvrdili dolazak, što znači da ekipa koja planira posjetiti festival može planirati svoj posjet u skladu s unaprijed najavljenim rasporedom.

 

U četvrtak 31. 5. od 18-19 sati svi zainteresirani će u caffe baru «Rupa» i caffe baru «Iguana» imati priliku iskoristiti Happy hour, odnosno za 3 kupljene ulaznice dobiti četvrtu gratis. Inače, cijene ulaznica se kreću od 70 za jednodnevnu, 150 za festivalsku i 190 za festivalsku s kampom.

 

Mars moon fest, za one koji ne znaju, nije samo glazbeni festival. Održat će se tokom njegova trajanja i nekoliko radionica i predavanja. Tu posebno moram istaknuti predavanja Udruge putnika i nekolicine hrvatskih putopisaca, koji će osim predstavljanja svojih knjiga i prenošenja iskustava govoriti i o metodama jeftinog putovanja po svijetu i okolici. U festivalskom prostoru svoje mjesto će naći i štandovi na kojima će svi poklonici glazbe moći razgledati, pa i kupiti gotovo sve vrste glazbenih instrumenata.

 

Od ukupnih 10 000 gostiju, koliko ih se očekuje, nemao  broj bi trebao doći iz susjednih zemalja. Najavljen je dolazak 8 autobusa iz BiH, a očekuje se i dolazak između 1000 i 2000 posjetitelja iz Srbije, među kojima bi trebali prevladavati fanovi srpskih glazbenih institucija, Partibrejkersa i Elektičnog orgazma.  Uz njih, očekuje se i određen broj Slovenaca i Mađara.

 

Možda i najatraktivniji nastup će biti onaj Damira Urbana i njegove četvorke, jer oni, osim što baš na Poloju imaju premijeru većine pjesama sa novog albuma koji tek treba biti pušten u prodaju, imaju čast da svoju svirku produže na, za festivale ovakvoga tipa (s jednom pozornicom), impresivnih 2 i pol sata. Uz to, Urban je izrazio želju da počne što ranije, jer bi htio održati koncert obasjan dnevnom svjetlošću, prvi takav u svojoj karijeri.

 

Postavljanjem šatora smanjen je opseg prostora na kojemu bismo se  mogli valjati u blata, što će, uz sve prednosti, donijeti i jedan nedostatak. Naime, oduzeti će malo woodstockovskog štiha. Tako nam ostaje samo da, kako je glasnogovornik Goll rekao, iskažemo bunt. Prema čemu? Ako prema ničemu drugome, onda prema vladavini loše glazbe u našemu gradu, a bogme i državi. Nakon što su Majke dominirale dodjelom Porina, vrijeme je da se lupi pečat godini u kojoj se dobri, stari rock vraća na scenu kroz velika vrata.

 

Za kraj  imamo i jednu ekskluzivu. Naime, ovaj tjedan se u gradu, osim Mars moona,  održava i Marsonikon, prva SF konvencija. Netko je primjetio sličnost u imenima, koordinatori tih dvaju projekata su se sastali, razmijenili par riječi i došlo je do ideje da se iduće godine Marsonikon održi u sklopu Mars moona, pri čemu bi glavni gost Marsonikona, Krešimir Mišak, sa svojim bendom odigrao i jednu od glavnih uloga na pozornici polojskog festivala.

 

Što još reći, osim - provedimo vikend zajedno!