Ponukani priopćenjem Gradske uprave grada Slavonskog Broda, a vezano uz kronologiju neusvajanja Proračuna imamo potrebu iskazati sljedeće.

 

Neodgovornim ponašanjem gradonačelnika i pročelnika Gradske uprave grad Slavonski Brod nema ni Proračun ni Odluku o privremenom financiranju. Dokumenti koji su priloženi od strane Gradske uprave jasno ne pokazuju kronologiju događaja koji su doveli do ovakvog stanja u Slavonskom Brodu, ali niti gradonačelnikovu dobru volju kako bi se postigla komunikacija.

 

Kako kaže Gradska uprava dana 15. studenoga 2012. gradonačelnik je uputio je prijedlog Proračuna Gradskom vijeću Grada Slavonskog Broda, a predsjednik Gradskog vijeća zaprimio ga je 20. studenoga 2012.

Možda je to i točno no Klub vijećnika SDP-a prvi put je vidio Proračun tek kad su dostavljeni materijali, a to znači tek iza 08.12.2012. Ako je gradonačelnik želio komunikaciju mogao je po uzoru na prijašnje proračune sazvati sve Klubove vijećnika i predstavnike pojedinih stranaka kako bi se razgovaralo o Proračunu. No, tu je priliku namjerno propustio.

 

Istina je da je gradonačelnik 13. prosinca 2012. uputio predsjedniku Gradskog vijeća zahtjev za sastanak. Sastanak je održan 14. prosinca 2012. Iza 13 sati gdje je predsjednik Gradskog vijeća rekao kako on osobno neće prihvatiti Proračun (razloge će pojasniti na sjednici Gradskog vijeća) i pitao da li je gradonačelnik spreman dati prijedlog Odluke o privremenom financiranju? Naravno, pitanje je prošlo bez odgovora.

 

Istina je da predsjednik Gradskog vijeća 17. prosinca 2012. sazvao Sjednicu Koordinacije Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda.

Očigledno je kako je gradonačelnik zaboravio bitnu činjenicu kako je Koordinacija sazvana tijekom dopodneva, a Sjednica se trebala održati u 14 ili 15 sati. Možda besposličari mogu doći kad i kako hoće no ljudi koji rade, ne mogu stalno izbivati sa radnog mjesta. Uostalom neozbiljno je sazivati Koordinaciju dan prije Proračuna, a sastanak sa predsjednikom Gradskog vijeća 3 dana ranije (ne zaboravljajući da je 14.12. petak i da dolazi vikend, a Gradska uprava ne radi).

 

Gradonačelnik je uputio apel gradskim vijećnicima po unaprijed pripremljenom scenariju, naravno, ne zbog Brođana već zbog sebe kako bi se eventualno opravdao i postao žrtva po ko zna koji put.

 

18. prosinca 2012. održana je 26. Sjednica Gradskog vijeća gdje prijedlog Proračuna nije usvojen. Gradsko vijeće donosi Odluku o privremenom financiranju grada Slavonskog Broda (bez bilance) koju je predsjednik Gradskog vijeća potpisao 21. prosinca 2012. (petak). Ovo jasno govori kako je Gradsko vijeće imalo jasan cilj: ne dovesti grad u situaciju u kojoj bi proračunski korisnici ostali bez sredstava.

U ponor besparice grad je gurnuo gradonačelnik svojim nepredlaganjem druge Odluke, jer obustavom prve Odluke Gradskog vijeća grad više nema nikakve Odluke o financiranju.

 

Kako je Odluka na ruke gradonačelnika stigla 27. prosinca 2012. Pitanje je što su službe radile 6 dana? Ako su takvi dušebrižnici onda se Odluka mogla staviti van snage i ranije, a bilo je i više nego dovoljno vremena da se sazove nova sjednica Gradskog vijeća.

Kako je namjera bila jasna a to je raspuštanje Gradskog vijeća, gradonačelnik Odluku o privremenom financiranju grada Slavonskog Broda u 2013. godini obustavlja 28.12.2012. i šalje je poštom predsjedniku Gradskog vijeća koji je zaprima 31.12.2012. u dopodnevnim satima (to ne bi bilo čudno da u gradu ne postoji dostavljač koji sve materijale raznosi vijećnicima, bili oni bitni ili nebitni).

 

I nakon svega Gradska uprava je propustila da u dogovoru s vijećnicima donese Odluku o privremenom financiranju koja bi omogućila donošenje Proračuna u prva tri mjeseca 2013. godine. Ovakvim potezom gradonačelnik je ostavio grad najmanje 6 ako ne i više mjeseci bez Proračuna. U konačnici sve što je propustio predložiti Gradskom vijeću morat će se učiniti prema Povjereniku Gradskog vijeća.

 

Želje su im ostvarene. Grad je na rubu ponora. Gradsko vijeće će biti raspušteno. Vjerojatno misle kako će tada samostalno i bez kontrole moći vašariti po gradskim financijama, ali to im Povjerenik Gradskog vijeća sigurno neće dozvoliti.

 

Klub vijećnika SDP-a grada Slavonskog Broda