PREMIJER i predsjednik jedine hrvatske stranke osuđene za korupciju, Andrej Plenković, ustvrdio je da je "identificiran dio onih kojih žele minirati rad Stožera i dovesti u pitanje kredibilitet odluka". Kad takvu rečenicu izgovori politički najmoćniji čovjek u državi, savršeno je jasno da se radi o sasvim ozbiljnoj prijetnji.

>> Plenković: Oni koji žele minirati rad Stožera su identificirani

"Mi svi koji to pratimo svaki dan znamo odakle to dolazi", dometnuo je Plenković.

Nije poznato je li Plenković svjestan da zvuči kao teoretičar zavjera, koji "zna odakle dolazi" sve ono što mu se ne sviđa ili što, u najboljem slučaju, jednostavno ne razumije. Naravno, baš kao i teoretičari zavjera, Plenković se nije udostojio konkretizirati svoje aluzije.

Zabrinjavajuć tajming Plenkovićeve prijetnje


Iako nije tajna da je Plenković neopisivo bahat i umišljen lik, tajming ove izjave je posebno zabrinjavajuć.

Naime, Ustavni sud u ponedjeljak ujutro raspravlja i, po svemu sudeći, odlučuje o cijelom nizu zahtjeva za ocjenu ustavnosti raznih odluka Nacionalnog stožera civile zaštite vezanih uz pandemiju koronavirusa, koja je proglašena prije točno pola godine.

Podsjetimo, Stožer, u kojem sjedi nezanemariv broj ljudi za koje nitko nije glasao ni na kakvim izborima, odlučio je, s dobrim ili lošim argumentima, uskratiti nam cijeli niz ustavom zajamčenih prava - od prava na slobodno kretanje do prava na rad. Da, isti onaj Stožer kojeg najvećim dijelom čine članovi ili simpatizeri Plenkovićeve partije.

Stožer je donio niz glupih i kontraproduktivnih odluka


Stožer je donio i niz odluka koje su, bez ikakve sumnje, bile ne samo protuustavne, nego i, da se ne lažemo, glupe i kontraproduktivne.Dovoljno je sjetiti se idiotizama poput propusnica za kretanje između općina i gradova. I dok stanovnici Zagreba nisu imali nekih naročitih problema s tim nesretnim propusnicama jer je glavni grad Hrvatske, u okvirima Hrvatske, velik grad u kojem se može nabaviti sve što je neophodno za život, nezanemariv dio ostalih građana našao se u poziciji da mora tražiti propusnice ili kršiti pravila u trenucima dok su ceste nadzirale policijske patrole, kako bi nabavio osnovne namirnice potrebne za život.

Nelogično i ničim argumentiramo zatvaranje fitness centara i teretana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, čime je vlasnicima i djelatnicima istih doslovno onemogućeno da prehrane svoje obitelji u trenucima nezapamćene ekonomske krize, još je jedna u nizu glupih i opasnih odluka Stožera.

Zastrašujuća poruka Ustavnom sudu


Je li Plenković svojom prijetnjom poručio Ustavnom sudu, ključnom pravosudnom tijelu koje je u Hrvatskoj sve samo ne neovisno, da pazi kakvu će odluku donijeti u ponedjeljak? Teško se sjetiti ovako eklatantnog pritiska na najviše pravosudne tijelo u Hrvatskoj s pozicije najveće političke moći.

U svijesti hrvatske javnosti riječ "identificirati" u pravilu prate riječi "locirati", "uhititi" i "transferirati". Teško je vjerovati da jedan Plenković nije toga svjestan.

Nakon današnje Plenkovićeve prijetnje, nije teško predvidjeti kakvu će odluku donijeti Ustavni sud u ponedjeljak. Sjetite se toga svaki put kad vas neki moćnik, a naročito prvi čovjek zločinačke organizacije koja glumi vladajuću stranku, krene uvjeravati da živimo u zemlji s neovisnim pravosuđem.

index