Uz spomenik žrtvama ustaškog terora u šumi Jadovno te kod obližnje Šaranove jame u kojoj su nesahranjeni posmrtni ostaci mnogobrojnih žrtava Srba i Židova održana je danas komemoracija.

Izaslanik Hrvatskog sabora saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istkanuo je da su zločini u Jadovnom "matica svih kasnijih zločina druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj i BiH".

Ustvrdio je da ovakva mjesta pokazuju da je jedina funkcija režima Nezavisne Države Hrvatske bila istrebljenje Židova i Srba. Izrazio je uvjerenje da pjesme Juri i Bobanu i poglavniku NDH pjevaju ljudi koji ne znaju kakav je to zločinački režim bio. "Morali bi to moći znati, vlast bi im to morala omogućiti, napisati udžbenike o tome, a na nama je da i dalje inzistiramo na istini. Samo tako će one koji su veličali ustaške režime konačno biti stid kao i one koji ruše spomenike tih strašnih zločina", kazao je Pupovac.

Predsjedik koordinacije židovskih općina RH Ognjen Kraus javno je zatražio da se ponovno postavi spomen-ploča u uvali Slano na otoku Pagu koja je bila postavljena 2010. i odmah sutradan skinuta. "Istina o strašnim logorima na Velebitu i na Pagu mora doprijeti do hrvatske javnosti, jer će samo tako mladi znati što je bila Nezavisna Država Hrvatska i na čemu se zasnivala", rekao je.

U ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Juraj Hrženjak kazao je da je Jadovno bila tvornica ubijanja bez obzira koji podatak o broju ubijenih uzmemo kao vjerodostojan. "Ako je istinit podatak da je tu 42.123 žrtava to znači da je od osnutka do zatvaranja, dakle od 8. do 22. kolovoza 1941. tu bilo dnevno likvidirano 466 ljudi. Ako se uzme podatak za koji postoje dokazi od 24 tisuće žrtava tada je ovdje ubijeno dnevno 266 ljudi", rekao je.

Naglasio je da oni nisu bili ni ratni zarobljenici ni gerilci, ni građani koji bi javno iskazivali svoju ideologiju suprotnu ustaškom režimu već "samo Srbi i Židovi koji pri hapšenju nisu pružali ni otpor, sigurni u svoju nevinost".

Slavko Goldstein kazao je da u Hrvatskoj ima previše grobnica da bi se sve komemorirale, ali Jadovno je grobnica koju treba redovito obilježavati jer je to prvi ustaški logor koji je NDH formirao s izrazito genocidnom namjerom. Dokaz da ovaj logor nije odgovor na partizanske akcije ili zločine nego istrebljenje leži u tome što je Jadovno formirano puna dva mjeseca prije partizanskog pokreta, dodao je.

Današnjoj komemoraciji u Jadovnu prisustvovali su i mnogobrojni potomci žrtava. Predsjednik banjalučke Udruge "Jadovno 1941. godine" Dušan Bastašić založio se da kompleks logora Gospić-Jadovno-Pag postane memorijalni centar za koji nije dovoljno da ima samo spomenik i nekoliko putokaza.

Pozvao je okuplje građane na 6,5 km dugačku šetnju do mjesta Čačić Dolac. Taj je put nazvao stazom jadovničkih mučenika kojom su tisuće nevinih žrtava vezanih ruku i uz strahovitu torturu išle prema bezdanima Velebita gdje su pobijeni i gdje su i danas nesahranjeni ostaci njihovih tijela.

Vijenac podno spomenika položili su i veleposlanik Republike Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević i izaslanik Republike Srpske ministar MUP-a Stanislav Čado.

Uz Šaranovu jamu nedaleko spomenika vladika gornjokarlovački Gerasim održao je opijelo, a glavni rabin u Hrvatskoj Luciano Moše Prelević pročitao je molitvu za mrtve Kadiš.

 

Izvor: www.nacional.hr