Ministar obrane Ante Kotromanović prije desetak dana ponovio je da Hrvatskoj zapravo ne treba svih 126 borbenih oklopnih vozila, koliko ih je ugovoreno s konzorcijem Đuro Đaković - Patria, rekavši da je cilj MORH-a riješiti se jednog dijela vozila. No, istodobno je na stranicama MORH-a objavljen dokument pod nazivom Strateški plan Ministarstva obrane 2013. - 2015., koji je upravo suprotan Kotromanovićevim najavama. 


                                                                                                                                                                                     Kontradiktorno

 
„Sredstva za ophodni brod za iduću godinu su osigurana, ali naš je cilj riješiti se jednog dijela vozila Patrije jer smatramo da nam u ovom trenutku ne treba 126 komada. To je supermoderno i odlično oružje, ali bolje da ta sredstva iskoristimo za nešto drugo“, izjavio je nedavno Kotromanović novinarima koje je zanimalo je li točno da MORH želi prodati dio ugovorenih vozila kako bi se kupili ophodni brodovi. No, službena MORH-ova strategija jasno kaže da će u ovoj godini imati 117 komada, već iduće na broju će biti svih 126 AMV-a 8x8, a jednako toliko naznačeno ih je za 2014. i 2015. godine.
                                                                                                                                                                                                   Dvojbeni poslovi

 
Iako je ministar morao dati zeleno svjetlo za objavu strategije, istodobno daje izjave o planovima koji s tom strategijom nemaju veze. Neslužbeno se može čuti samo da je u strategiji nabrojeno ono na što se MORH u svojim dokumentima obvezao, a ministar Kotromanović govori ono što MORH doista planira. No, Kotromanovićeve izjave nisu samo u kontradikciji s njegovim strategijama, nego su zasmetale i čelnike Đure Đakovića, gdje se naručeni oklopnjaci i proizvode. Neki od vodećih ljudi tog holdinga potvrdili su nam da takve izjave ministra mogu štetiti njihovu nastupu na trećim tržištima, čemu su usmjerili sve svoje napore.

U Slavonskom Brodu uskoro će dovršiti i posljednje vozilo za MORH, stoga se nadaju da će dobiti posao na nekom međunarodnom tenderu kako bi i dalje mogli profitirati od tog posla (bazno vozilo stoji oko 1,3 milijuna eura). Pri ugovaranju prodaje naoružanja i vojne opreme ključno je da se proizvod nalazi u sustavu oružanih snaga matične države. Stoga najave o prodaji dijela MORH-ovih oklopnjaka ne idu na ruku pokušajima da Đuro Đaković ugovori proizvodnju BOV-a za bliskoistočne zemlje, na čemu se intenzivno radi. Ističu da razloge za prodaju mogu razumjeti te da nemaju ništa protiv da i sami u njoj sudjeluju, ali smeta im što ministar javno istupa na takav način.

Zanimljivo je i da je Kotromanović nedavno govorio o flotili ophodnih brodova, no u vlastitoj strategiji predvidio je gradnju samo jednog obalnog ophodnog broda koji bi bio dovršen 2014. godine, a ni godinu poslije ne bi bio sagrađen ni jedan novi. „Ove ćemo godine napraviti tender za ophodni brod, a cilj nam je napraviti malu flotilu ophodnih brodova za obalnu stražu. Mornarica je jedan od naših prioriteta“, rekao je Kotromanović u intervjuu HTV-u u svibnju. U strategiji, međutim, flotili nema ni traga, kao što se nigdje ne spominje modernizacija tenkova koja je nužna jer ih većina više nalikuje na običnu hrpu željeza nego na moderno ubojito oružje.
                                                                                                                                                                                                       Nove puške VHS

 Ako je vjerovati objavljenoj strategiji, karlovački HS Produkt u idućih nekoliko godina napokon će unovčiti razvoj jurišne puške VHS. Za razliku od ovogodišnjih 2860 komada, MORH će već iduće godine naručiti dodatne tri tisuće, 2014. godine još četiri, kao i godinu poslije, što znači da će oružane snage 2015. raspolagati sa 13.860 jurišnih pušaka domaće proizvodnje. Iako je riječ o velikom poslu, čelnici HS Produkta više su puta naglašavali da pravi posao očekuju kad počnu inozemne narudžbe jer je razvoj ovog oružja toliko skup da im se samo opremanje Hrvatske vojske ne bi isplatilo. A uvođenje te puške u sustav HV-a u tome će im nedvojbeno pomoći.

Prema strategiji, za ovu se godinu ne planira nabava kompleta vojnih odora, ali od iduće godine MORH će kupovati po osam tisuća kompleta godišnje. No, zanimljivo je da je Kotromanović u veljači ove godine potpisao ugovore sa 20-ak hrvatskih tvrtki o nabavi naoružanja i vojne opreme, među kojima su bili i predstavnici proizvođača odora. Iako se tada nije detaljno objavilo koliko će se novca utrošiti za svaki proizvod, ukupna vrijednost ugovora iznosila je 32,5 milijuna kuna. Nije jasno je li Kotromanović u svoju strategiju zaboravio ubaciti i nabavu odora iz tog ugovora ili su tada proizvođači odora samo poslužili da uljepšaju fotografiju zajedničkog potpisivanja tog vrijednog ugovora koji je trebao pokazati da MORH potiče razvoj domaće vojne industrije.