occupySB

Kao što bi Stonsi rekli na početku svoje antologijske stvari Sympathy For The Devil: "Please allow me to introduce myself" iliti po naški: "Dopustite mi da se predstavim", OccupySB nije dio nikakvog većeg pokreta. On nije niti jedna osoba, niti više osoba, već više kolektivno biće ili kolektivna svijest, poput Borga, zbroj niza srodnih stavova koji bi se mogli svjetonazorski povezati s Occupy pokretom, Anonymousima i svim ostalim nenasilnim pokretima i promišljanjima, koji iskazuju svoje nezadovoljstvo svim današnjim mainstream političkim strankama i pokretima.

Occupy pokret je nenasilni međunarodni protestni pokret protiv socijalne i ekonomske nejednakosti. Njegovi pripadnici tvrde kako današnjim svijetom upravljaju velike korporacije te manje - više formalne grupe koje nadziru globalni financijski sustav. Njima je srodna haktivistička grupa Anonimusi, anarhističke provenijencije, koja se protivi Internet cenzuri i nadzoru i koja kao karakterističan simbol ima prepoznatljivu masku, prikazanu na početku svake naše kolumne. No koliko god naša borgovska svijest simpatizirala nastojanja spomenutih, paradoksalno, prirođena nam je težnja potpuno neovisnom promišljanju i samostalnim istupima pa nas se ne može tješnje lokalno povezati niti s jednom od ove dvije grupe, koje navodno imaju svoje filijale i u Slavonskom Brodu.

Između ostalog, povod ovom malo dužem uvodu je nedavno pokrenut "Referendumski ustanak", koji mnogi vežu upravo uz spomenute grupacije, a koji bi navodno htio temeljno promijeniti neke stvari u Hrvatskoj. U Hrvatskoj su doista nužne temeljite promjene i teško je više povjerovati u to kako su one provedive kroz postojeće društveno uređenje u kojemu se političko zagađenje proširilo svim sferama života i u kojem su višeslojno sedimentirane nepravilnosti i kriminalne radnje svih dosadašnjih vlastodržaca. Spomenuti Ustanak nudi nam promjene kroz posljednje preostalo demokratsko sredstvo - referendum, s nadom kako će prisiliti aktualne i sve buduće vlastodršce na radikalni politički, socijalni i ekonomski zaokret u daljnjem razvoju hrvatskog društva.

Dani su i prijedlozi za četiri, narodu vjerujem, primamljiva prijedloga referendumskih pitanja: poništavanje privatizacije i pretvorbe, zabranu rasprodaje hrvatskih bogatstava, zabranu GMO proizvoda te za članstvo u EU. Svatko normalan, a posebno netko tko ima i trunku poštenja i osjećaja za pravdu u sebi, odmah bi potrčao potpisati za navedene referendume, mada nije do kraja jasno kako poništiti pretvorbu, kada se povrh nje odigralo tisuće i tisuće legalnih novčanih transakcija, odnosno kako vratiti kotač povijesti unazad? Nadalje, kaže se zabraniti rasprodaju bogatstava, a ne spominje se što s brojnima koja su već davno rasprodana. No, recimo da ovi mali tehnički detalji nisu bitni. Neki kažu: "nije bitno što se govori, već tko govori".

"But what's puzzling you
Is the nature of my game"


U javnosti se najčešće spominje Zoran Mihajlović, predsjednik organizacijskog odbora. Evo nekih poruka odbora: prema HND-u i odgovor HND-a, obrazloženja referendumskih pitanja, poziv župnicima, Hmmm, lijeve, anarhističke ideje s pozivom na socijalnu i ekonomsku pravdu i poziv župnicima? U najmanju ruku iznenađujuće. Reakcija "znanstvenika" i podrška dr. Kulića u žižu javnosti bacaju druga dva lica: Romana Solea i našeg Brođanina Ratka Martinovića. Iako obojica surađuju na alternativnom Martinovićevom 4Dportalu, obojica vode i krajnje klerikalno - desno orijentirane portale: Martinović dnevno.hr, a Sole hrsvijet.net. Doista, nešto je trulo u državi Hrvatskoj???

Kada kod dvojice istaknutih aktivista "Ustanka" uočite shizofrenost između radikalno desne ideologije i alternativi imanentnog izostanka iste, demokršćanske orijentacije i anarhističkog haktivizma, morate se zapitati koje je od tih lica pravo? Što se krije ispod Guy Fawkes maske? Za čiji se račun i s kojim krajnjim namjerama imaju provesti ovi referendumi?

Kako odgovore na ova pitanja nemam, sa žaljenjem ću ovaj put morati propustiti potpisivanje peticija. Možda nam budućnost rasčisti obzore.

PS. U cijeloj slici mi kronično nedostaje još jedna kontroverzna osoba, nazovimu ju političar ili znanstvenik, a koju bi mogli nazvati rodonačelnikom ove neprirodne demokršćanski-desno-centrično-alternativne simbioze. Vjerojatno je ovaj show propustio zbog svoje gorljive podrške za ulazak Hrvatske u EU.

from sb underground