[caption id="attachment_84450" align="alignleft" width="460"] Zagreb, 03.05.2016 - Èlanovi Radnièke fronte razvili su transparent na kojem piše "Croatian Government is killing the media" tijekom video konferencije o slobodi medije koja se u HND-u organizirala u povodu Svjetskog dana slobode medija. Prosvjednici su razvili transparent i poèeli zviždati tijekom govora predsjednice Kolinda Grabar-Kitaroviæ.
foto HINA/ Damir SENÈAR /ds[/caption]

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kaže da jučerašnji prosvjednici koji su je zvižducima prekinuli u izlaganju nisu iskreni zagovornici slobode govora. Bila bi to teza za raspravu, kad bi kojim slučajem i sama predsjednica bila "iskrena zagovornica slobode govora". No, ona to nije.

Na transparentu koji su prosvjednici donijeli i razvili za vrijeme njenog izlaganja i videokonferencije o novinarstvu i slobodi medija stoji - "Croatian Government is Killing The Media" - i tu nema ništa netočno. Predsjednica bi se, naposljetku, kao instanca građana Republike Hrvatske, morala upitati - zašto su ti ljudi poslije prosvjeda protiv medijske politike ove vlade i ministra Zlatka Hasanbegovića i njegovih odluka, došli s tim transparentom u dvoranu Hrvatskog novinarskog društva, i zašto su izviždali baš nju. Kronologija jedne danas izgovorene neistine leži upravo u njenom angažmanu, činjenicama i faktima.

Jasna i nedvosmislena osuda govora mržnje 

Otkako je Grabar Kitarović predsjednica Republike Hrvatske, niti jednom, jasno i nedvosmisleno, a štiteći ustavne odredbe Republike Hrvatske, nije osudila govor mržnje i nasilje prema osobama u javnom i društvenom životu, niti od strane radikalnih pojedinaca, niti od strane neke organizirane skupine, iako primjera govora mržnje u javnom i društvenom životu ima toliko da su postali svakodnevica - sjetimo se samo Mirjane Rakić i sramotnog ponižavanja četničkom kapom, koju joj poklanja nitko drugi nego Velimir Bujanec, uz urlikanje gomile „Za dom spremni“. Taj primitivni akt, kao ni skandiranje ustaškog pozdrava u atmosferi linča, predsjednica nikada nije osudila. Jednako kao ni brojne slične slučajeve, dapače takve koji učestalo koriste govor mržnje spremna je pozvati na svoju inauguraciju.

Odgovor i poruka neistomišljenicima i manjinama

Neprihvatljiv je i sramotan također njen odgovor saborskom zastupniku Miloradu Pupovcu, koji je upozorio na opasnu uličnu retoriku, te pljuvanje i vrijeđanje na ulici, kao posljedicu govora mržnje koji se potiče ni manje-ni vise, nego iz saborskih klupa, dakle s mjesta na kojem se donose i izglasavaju zakoni.

Mirjana Rakić
Borba za slobodu govora mržnje (FOTO: Hina)

Žrtve napada iz mržnje nas već godinama provociraju – otprilike se može sažeti odgovor predsjednice, sastavljeno više kao neko upozorenje. Istovremeno ćete se negdje u Hrvatskoj još uvijek moći prošetati Ulicom Mile Budaka, ideologa ustaškog pokreta, ili proći pored spomenika IX. bojne HOS-a nazvane po ustaškom zločincu Rafaelu Bobanu, pa još pročitati i to da će se graditi spomenik 72. bojnoj Vojne policije, baš kod Lore u Splitu, gdje su devedesetih dovođeni, maltretirani i ubijani srpski civili, a u čijem je neposrednom ambijentu ljetos obitavala i predsjednica.

Egzekucija slobode govora i neprofitnih medija

Njena prešutna odobravanja Karamarkovih prijetnji u nastajanju, "o slobodi govora među svoja četiri zida", bila su tek planirana najava dolaska ministra Hasanbegovića - povijesnog revizionista i simpatizera NDH, koji po dolasku na ministarsku poziciju mutira u egzekutora javne rijeci i slobode govora u javnom i društvenom prostoru, Predsjednica, koja se danas žalila na prosvjednike za koje tvrdi da "nisu iskreni zagovornici slobode govora", nikada nije uputila niti jednu notu kritike na očigledne ideološki pamfletirane egzekucije, otkaze i smjene - a odnose se na:

- Povjerenstvo za neprofitne medije

- Vijeće za elektroničke medije

- financijsku potporu neprofitnim medijima

- smjenu nepodobnih urednika na HRT-u

- otkaze nepodobnim novinarima na HRT-u

- otkazivanja dijela sredstava nepodobnim u HNK

- otkazivanja financijske potpore društvenim platformama

- otkazivanja potpore Subverzivu, Editu, itd.

Upravo zbog takve politike je transparent "Croatian Government is Killing The Media" u svojoj poruci potpuno točan.

Povijesni revizionizam kao kategorija govora mržnje

Predsjedničino prešutno toleriranje povijesnog revizionizma na javnoj sceni, revizionizma u knjigama i dokumentarnim filmovima i toleriranje opasnih revizionističkih krivotvorina, poput Sedlarovog dokumentarca "Jasenovac - istina", te prikazivanje istog po školama i crkvenim prostorijama, u stvari nije ništa drugo nego povijesni revizionizam kao hrana za govor mržnje, za koju predsjednica očigledno misli da je se ne tiče ili da tjera vodu na njen mlin.

Kolinda Grabar Kitarović
Predsjednica, koja se danas žalila na prosvjednike za koje tvrdi da "nisu iskreni zagovornici slobode govora", nikada nije uputila niti jednu notu kritike na očigledne ideološki pamfletirane egzekucije, otkaze i smjene (FOTO: Hina)

„Ove godine neću ići ni u Jasenovac, ni na Bleiburg … Strašno je da se društvo dijeli na one koji su antifašisti i one koji su za Domovinski rat“, predsjedničin je vapaj u najnovijem razgovoru za Jutarnji list. Zaista?! A što ćemo s fašistima i fašističkom ideologijom na javnoj sceni? Što s profašističkim, ustaškim naslijeđem? O tome ni riječi.

Ustaški pozdrav „Za dom spremni“

Što ćemo s nogometnom reprezentacijom kojoj se skandira „Za dom spremni“? Zašto ne kažete glasno, da sljedeći put kad se na stadionu to bude skandiralo, kapetan reprezentacije treba odmah odvesti momčad u svlačionicu, a organi reda isprazniti tribine i kazneno prijaviti izgrednike.

Najlakše je, čini se, biti tu - a ne biti, praviti se gluh. Praviti se gluh na uzvike boli iz ustaških logora u Jasenovcu, ili bilo gdje, pa se poslije na Bleiburgu praviti glup i ne reći ono najvažnije - da nije bilo NDH i zločinačke ustaške ideologije - ne bi bilo ni Jasenovca. Jednom ćete to morati reci - ne bi, na kraju, bilo ni Bleiburga.

lupiga